NRK Meny
Normal

Edgar landet sitt livs lengste lange på line

Han trodde ikke sine egne øyne da han så hva som kom opp av havet. Linen hadde han satt kvelden før. Neste formiddag var Edgar Engelstad klar for rekordfangst.

Engelstad med lange

Stolt viser Edgar Engelstad langen han fanget på line i Sunndalsfjorden. Langens fulle lengde ser du på høydeversjonen litt lenger nede.

Foto: Privat

Edgar hadde satt linen kvelden før. Linen er 350 meter lang og har 35 angler. På hver enkelt angel har han krøket på agn av fisken horngjel. Ved flere anledninger har nettopp dette agnet vist seg å være favorittmat for fjordens store fisker av ymse slag.

Jeg begynte å dra i linen. Da så jeg ut over fjorden i den retningen jeg hadde lagt linen. Først skjønte jeg ikke helt hva det var jeg så. Men plutselig så jeg mengder av fisk som fløt opp, forteller han.

Edgar Engelstad bor på Øksendalsøra ved Sunndalsfjorden på Nordmøre. I sommer ble han pensjonist, og nå har han skaffet seg en hobby. Daglig er han å se i båten sin på Sunndalsfjorden.

Engelstad med lange

Her ser du langens fulle lengde. Den er på 1 meter og 70 centimeter og veier 26 kilo.

Foto: Privat

– Den var stor, ja

Og plutselig kom fiskene en etter en. En stor lange, en middels havål, brosmer, lysing og pigghå i skjønn forening. Det var kveiteline han hadde satt, og på linen satt det fast nærmest alle slag fisk, unntatt kveite.

Langen var den største av dem. Den er på 1 meter og 70 centimeter og veier 26 kilo, forteller Edgar Engelstad.

– Det bruset ekstra i blodet

En lange i norske fjorder blir normalt på rundt en meter lang. Men den kan bli en god del lengre. På verdensbasis har det vært observasjoner av langt på 2 meter og 10 centimeter, og på en kilo opp i 45 kilo. Norges lengste lange ble fanget ved Hitra i april 2012. Denne var på 1 meter og 82 centimeter og veide 46,7 kilo.

Men langen som Edgar Engelstad fanget på line var stor nok til å skape reaksjoner.

Ja, det brusa litt ekstra i blodet da jeg så hva som kom opp. Jeg lurte virkelig på hva det var som fløt opp. Hun var stor, ja, sier han.

Men du rekker vel ikke å spise all denne fisken selv, da?

Nei. Men denne langen var nok litt for stor til å bli menneskeføde. Den er nok gammel og hadde ganske grovt fiskekjøtt. Men katten har hatt stor glede av den. Jeg har kokt den til kattemat, så katten har fine dager for tiden, ler Edgar Engelstad.

Havål

Denne havålen fikk Edgar Engelstad i Sunndalfjorden ved en tidligere anledning.

Foto: Edgar Engelstad

– Fisket har tatt seg opp

For et par tiår siden var det sterkt fokus på forurensingen i fjorden. Innerst i Sunndalsfjorden, på Sunndalsøra, ligger Hydros aluminiumsanlegg. De siste årene er det gjort kjempeinvesteringer, blant annet i moderne renseteknologi. Edgar Engelstads fiskehistorie er et godt tegn på livet i fjorden virkelig har blomstret opp igjen.

– Fisket har tatt seg opp her. Ja, det er blitt virkelig bra. Også krabben har kommet tilbake til Sunndalsfjorden de siste årene, kan han fortelle.

Kreps

Edgar Engelstad får også mye kreps i Sunndalsfjorden. Da bruker han havteiner.

Foto: Edgar Engelstad

– Mye sei, makrell og kreps

Edgar Engelstad har skaffet seg fiskeaktiviteten som en hobby etter at han pensjonerte seg i sommer. Og det er slett ikke bare lange og havål han fisker.

Nei, her er mye storsei i fjorden. Og det har gått i makrell og sild. Så har vi også en del kreps i fjorden, forteller han.

Er det bra krepsefangster da?

– Ja, for oss som vet hvor teinene skal settes, ja, så blir det jo litt, sier han til NRK.