På kjøkkenet på Høgtun Folkehøgskule i Torvikbukt er det full kontroll. Mari Rigmor har lang erfaring med å lage 17. mai-frukost til ein bråte med folk. Det har ho gjort i heile 30 år. Dei siste fire-fem åra har ho fått hjelp frå ektemannen Viktor Fredriksen. Heile bygda er invitert.
– Eg føler at å lage denne frukosten gir meg noko, samstundes som eg gir noko til bygda, seier Mari Rigmor. Ho bur i ei dugnadsbygd, der innbyggjarane gjer mykje saman.
LES OGSÅ:
Bugnande frukostbord
På bordet står det pålegg i alle variantar, som laks, kjøttpålegg og kabaret. Klokka 09 opna det for bygdefolket og då har også bøndene tid til å komme. Ikkje før seinare på dag vert det tog, så dermed rekk bygdefolket å kose seg med ein lang frukost.
Viktor synest det er ein koseleg tradisjon.
– Det er kjekt å dele 17. mai-dagen rundt eit godt frukostbord. Det er givande å sjå kor glad folk blir, seier Viktor.
Lagar graut
Han har segla utanriks i over 30 år, men dei siste åtte åra har han vore tilknytt folkehøgskulen som kokk. Spesielt det å vere saman med ungdomen, er givande meiner han.
Etter at frukosten er over, tar ikkje Mari Rigmor og Viktor pause. Då skal dei laga rømmegraut og spekemat, som skal serverast i Gjemneshallen i ettermiddag.
Blir de ikkje trøytte og slitne av å ikkje få feire dagen skikkeleg sjølve?
– Vi får jo lov til å feire og delta på det som skjer i hallen, så då tar eg på meg bunaden og går i tog, seier Mari Rigmor.