Hopp til innhold

Krever 18 års fengsel for Spjelkavik-drapet

Etter fire dager i retten får de tiltalte vite hvilken straff aktor og forsvarer mener er riktig etter drapet på Åge Stavran (35) i oktober i fjor.

Bistandsadvokat Gerd C. Haagensen og aktor Magne Nyborg

Rettssaken er inne i sin femte dag, og aktor og forsvarer legger frem sine prosedyrer.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Aktor Magne Nyborg startet dagen i rettssalen. I sin prosedyre oppsummerer han hva som skal ha skjedd den dagen Stavran ble drept i leiligheten sin i Spjelkavik i Ålesund.

Aktor Magne Nyborg og forsvarer Aasmund Olav Sandland

Den hovedtiltalte i saken er tiltalt for å ha drept en mann med øks og brevåpner i Ålesund i oktober i fjor. Aktor vil at 22-åringen skal straffes med 18 år i fengsel.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Den hovedtiltalte, en mann på 22 år, er tiltalt for å ha drept mannen med øks og brevåpner. I tillegg er også to andre menn på 19 og 27 år tiltalt for likskjending, for å ha ødelagt spor ved å tenne på åstedet og for grovt skadeverk.

Statsadvokaten, Nyborg, mener at 22-åringen bør dømmes til 18 år i fengsel.

– Drapet er begått under særdeles skjerpede omstendigheter, sier Nyborg under prosedyren.

Hovedtiltalte har sittet 262 dager i varetekt siden drapet. Den tiden trekkes fra straffen.

22-åringen har i retten vedgått at han gjennomførte drapet med viten og vilje, men ikke at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter.

Straff for medvirkning

Han sier at de to andre tiltalte, 19-åringen og mannen på 27, har vært sentrale i drapssaken.

Ifølge tiltalen dro de to medtiltalte til boligen til avdøde med brennbar væske som den drapstiltalte kjøpte, og tente på boligen for å skjule spor.

– Hadde de klart å brenne ned leiligheten er sjansen stor for at den hovedtiltalte ikke hadde blitt straffet for drapet, sier Nyborg, og legger til at begge var klar over hva de skulle gjøre da de kjøpte den brennbare væsken.

Aktor krever at den yngste tiltalte bør dømmes til fire år i fengsel, der de 202 dagene han har sittet i varetekt fradrags. Nyborg forklarer at han bør få en strengere straff enn 27-åringen for å blant annet ha løyet i avhør.

Nyborg mener at 27-åringen bør dømmes til fengsel i to år og åtte måneder.

– Han bør belønnes med strafferabatt for å ha samarbeidet med politiet, sier aktor.

Bistandsadvokat for de pårørende i Spjelkavik-saken, Gerd C. Haagensen

Bistandsadvokat for de pårørende i Spjelkavik-saken, Gerd C. Haagensen, legger frem erstatningskravene.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Han vil også at alle tre bør dømmes til å betale en erstatning på 788 000 kroner i fellesskap.

Fredag la de to psykiatrisk sakkyndige frem sin psykiatriske rapport. Der ble det klart at den hovedtiltalte var tilregnelig.

Bistandsadvokaten til de pårørende, Gerd C. Haagensen, la fem krav om oppreisningserstatning til kroner 250 000 kroner. Gravferdskostnadene er på 72 495 kroner, og alle tre tiltalte får et krav på 15 000 kroner etter skadene på leiligheten.