NRK Meny
Normal

– Vi føler han ble drept to ganger

– Det er tungt for oss å vite at tre personer stakk fra stedet og lot ham bli liggende igjen, sier faren til avdøde i Spjelkavik-saken.

Bistandsadvokat Gerd C. Haagensen og forsvarer Håkon Sætre Rasmussen

Gerd C. Haagensen er bistandsadvokat for de etterlatte. Håkon Sætre Rasmussen er forsvarer for den hovedtiltalte.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Faren til Åge Stavran (35), som ble drept i Ålesund i oktober i fjor, vitnet i dag i Sunnmøre tingrett.

– Å få vite at vår sønn, som forsvarløs person ikke kunne forsvare seg og ikke rømme, det er en utålelig tanke. Det er så feigt og ynkelig at jeg har ikke ord for det rett og slett. Vi hadde aldri forestilt oss at noen kunne gå løs på en handikappet person, sier han.

Var svekket etter en hjerneblødning

Dag tre i Spjelkavik-saken

Knut Anders Oskarson er dommer i saken. Det er satt av seks dager til saken i Sunnmøre tingrett.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Rettssaken mot 22-åringen som er tiltalt for å ha drept en mann med øks og brevåpner er inne i sin tredje dag. I tillegg til 22-åringen er to andre menn tiltalt i saken. Ifølge tiltalen dro de to, en mann på 19 år, og en mann på 27 år, til boligen til avdøde med brennbar væske som den drapstiltalte kjøpte, og tente på boligen for å skjule spor. Alle tre er derfor tiltalt for likskjending etter straffelovens §143. I tillegg er alle tre siktet for å ha ødelagt spor ved å tenne på åstedet (§132), og for grovt skadeverk (§292).

Torsdag fortalte faren til avdøde at det har vært ekstra hardt for dem i tiden etter drapet at sønnen ikke hadde anledning til å forsvare seg drapsnatten.

Han forteller at sønnen i 2003 ble rammet av en alvorlig hjerneblødning, og ble lammet i hele venstre side. Etter hard trening klarte han seg til slutt bedre, og brukte den ene foten som krykke for å klare å gå. I 2008 kjøpte han seg en leilighet.

– Han var glad og stolt over den. Han holdt orden på den, og fikk litt praktisk hjelp til noen ting han ikke klarte, men ellers klarte han seg godt selv.

Faren forteller at han fikk seg jobb, og arbeidsgiver sørget også for en tilpasset bil som kunne kjøres med en hånd. Men på grunn av hjerneblødningen hadde avdøde store smerter og måtte gå på medisiner.

– I løpet av 12-13 år siden hjerneblødningen var det et par tilfeller hvor det ble for mye av disse medisinene, men da oppsøkte han hjelp, og klarte seg. Han hjalp også andre som trengte hjelp, sier faren.

I 2008 fikk avdøde operert inn en pumpe i magen som kunne dosere medisinen bedre. Men i september 2014 måtte avdøde bytte denne og fikk infeksjon i såret.

Komplikasjonen gjorde at han måtte ta sterke smertestillende tabletter.

– Han var veldig svekket både fysisk og psykisk, og var fortvilet over situasjonen. I denne perioden tapte han seg veldig, forteller faren.

Godt forhold

Faren forteller at de hele tiden har hatt et godt forhold til sønnen, og han snakket med han mandagen før han senere på natten ble drept.

– Han fortalte da at han hadde rotet seg borti noen folk han ikke ville ha kontakt med lenger, og at han hadde gjort noe han ikke burde ha gjort. Han ville avslutte kontakten og komme seg videre og tilbake i jobb.

Faren forteller at frem til siste måneden så var avdøde en vanlig arbeidsmann.

– Det er viktig for meg å si at de siste ti årene så har ikke vår sønn vært i kontakt med politiet i det hele tatt, og han har ikke vært en del av noe narkotikamiljø. Derfor var det veldig trist at han skulle ende opp på den måten her.

Han forteller at det har vært ekstra belastende å tenke på at det var flere personer til stede drapsnatten, og at ingen grep inn.

– Det er også belastende å vite at tre voksenpersoner stikker fra en person som ligger døende. De hadde et halvt døgn å tenke seg om på, uten at de varslet.

Han sier også at det er utålelig å tenke på at liket er blitt skjendet, og at de har dratt tilbake for å tenne på.

– Fordi de vil skjule det de har gjort. Vi føler han ble drept to ganger på den måten, sier han.

Håper dette setter sluttstrek

Nå håper de etterlatte at rettssaken skal sette en sluttstrek for saken. Det har vært en stor belastning å lese om saken i media, og se navnet til sønnen bli slått opp mens de tiltalte skjermes.

– Vi har både gruet og gledet oss til dette. Vi håper at dette skal være en slags slutt på saken. Vi har mistet vår eneste sønn, men han vil alltid være med oss. Samtidig håper vi at vi får fred fra saken, og vi er bestemt på at vi skal klare oss videre.

– Sønnen vår var en vanlig arbeidmann som gjorde noen feil på slutten, og det kostet ham livet, sier faren.