Hopp til innhold

Klatrelegende om Kilian Jornet på Mount Everest: – Helt rått!

I 1985 var Stein P. Aasheim med på den første norske ekspedisjonen til verdens høyeste fjell. I helgen brukte spanske Kilian Jornet bare 26 timer opp til toppen, uten oksygen og tau.

Ekspedisjon Mount Everest 1985

Arne Næss Jr. (i midten) fotografert sammen med medlemmene i ekspedisjonen som deltok under bestigningen av Mount Everest i 1985. Stein P. Aasheim lengst t.h. De øvrige deltagerne er Ralph Høibakk, Chris Bonington, Odd Elisassen, Håvard Næsheim, Ola Einang, Bjørn Myrer Lund og Kjell Torgeir Stokke.

Foto: Laurvik, Henrik / NTB scanpix

– Det er rått! Det er imponerende og en vanvittig fysisk prestasjon. Det er det ingen tvil om, sier Stein P. Aasheim.

For 32 år siden var han deltager og logistikkansvarlig på den første norske ekspedisjonen til Mount Everest, under ledelse av Arne Næss jr.

Aasheim er svært imponert over spanske Kilian Jornet, som er bosatt i Måndalen i Rauma. Han brukte bare 26 timer fra base camp til toppen, uten tilførsel av oksygen og tau.

Laster Twitter-innhold

Må ha genetikken med seg

Verdens høyeste fjell er en magnet for klatrere over hele verden, og det er mange som prøver å sette ulike rekorder. Å komme seg opp til 8.848 moh. uten oksygen er en bragd, men også en risiko.

Kilian Jornet

Kilian Jornet oppfylte klatredrømmen i helgen.

Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen, NRK

Oksygentilførsel så Jornet på som dop, fortalte han til NRK i fjor.

– Må man ha den rette genetikken for å klare noe slikt?

– Høyde og klimatisering i forhold til genetikk er en underlig greie. For å prestere i høyden må du være genetisk disponert for det, sier Aasheim.

– Det er grenser for hva du kan trene deg til. Det er mange eksempler på folk som har stor kapasitet til lavlandet som ikke får det til i høyden. Han greier jo begge deler.

Litt mer «sirkus» på fjellet enn før

Aasheim har tatt del i mange ekspedisjoner over hele verden. Han har blant annet gått Svalbard på langs på ski, til fots gjennom New Guinea og tatt Amundsens rute til Sørpolen. Han vet alt om det å ta risiko.

– Hva tenker du om sikkerheten til Jornet med å bestige fjellet uten tau og oksygen?

– Det øker vanskelighetsgraden, og med det risikoen. Det er ikke noe tvil om at det blir farligere, sier Aasheim.

Stein P. Aasheim

Stein P. Aasheim.

Foto: Privat

– Hvor stor margin han selv hadde vet bare han. Det virker som om han har gjort dette tilsynelatende med overskudd og med kontroll, men det er bare han selv som kan vite.

– Med så mange som prøver seg opp Mount Everest, er det litt mer «sirkus» nå enn før?

– Du kan faktisk bruke det uttrykket etter hvert. Tror det var rundt 400 vestlige som hadde fått tillatelse til å gå på toppen i år, og det kommer minst like mange sherpaer. Da er det nærmere 1000 mennesker som skal opp i løpet av en ganske kort periode.

– Mount Everest-bestigninger har blitt en underlig sak. Kilian gikk fra nordsiden hvor det er tydelig færre folk og hvor det virket som man kunne gå relativt alene, sier Aasheim.

Kilian Jornet er verdens beste fjelløper. Nå vil har løpe opp og ned Mount Everest på 30 timer.

NRK møtte Kilian Jornet i Romsdagen før jul i fjor. Se hele reportasjen fra Sportsrevyen her.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL