Hopp til innhold

Dødstallene stiger etter jordskjelv i Nepal

Et jordskjelv rystet Nepal fredag. 132 personer er døde, melder AFP. Vitner forteller om hus og områder som har kollapset. Dødstallene fortsetter sannsynligvis å stige.

Jordskjelv Nepal - ruiner

Skader etter jordskjelvet 3. november.

Foto: AP

– Hus har kollapset. Folk skyndte seg ut av hjemmene sine. Jeg er ute blant livredde beboere. Vi prøver å finne detaljer om skader, sier politimannen Santosh Rokka til Reuters.

Skjelvet rammet de nordvestlige delene av landet.

Det kunne kjennes i hovedstaden Katmandu og i Indias hovedstad New Delhi, henholdsvis rundt 500 kilometer øst og vest for episenteret.

Skadde fraktes ut av jordskjelvområde i Nepal

Bilder distribuert fra Statsministerens kontor i Nepal viser at noen skadde har blitt fraktet ut ved hjelp av helikopter.

Foto: Reuters

– Redningsmannskap må rydde veier som er blokkert av tørre jordskred for å komme fram til de ramma områdene, sier en annen politimann.

Sannsynligvis flere døde

– Vi samler inn detaljer, men på grunn av kulde og natt er det vanskelig å få informasjon fra avsidesliggende områder, sier Nepals statsminister Pushpa Kamal Dahal på X.

Nepalese Prime Minister Pushpa Kamal Dahal

Statsministeren i Nepal Pushpa Kamal Dahal sørger over tapene.

Foto: AP

Skjelvet hadde en dybde på 10 kilometer, og episenteret var i Ramidanda. Det har ikke vært mulig å komme dit ennå, opplyser myndighetene.

Lokale medieopptak viste smuldrede fasader av flere etasjer murhus, med store møbler som ligger spredt.

Statsministeren uttrykker stor sorg over liv og eiendom som er tapt. Han sier også at han har beordret sikkerhetsstyrker til hurtig å sette i gang rednings- og hjelpeaksjoner,

Nepal ligger i et jordskjelvområde

Den fattige, fjellrike nasjonen mellom Kina og India har ofte blitt rammet av skjelv.

Nepal ligger på en lang forkastning. Der beveger den indiske kontinentalplaten seg nordover og dyttes under den eurasiske platen. Og i dette området kan det bli store jordskjelv, forklarer en artikkel på forskning.no etter jordskjelvet i 2015.

Da, i 2015, ble rundt 9000 mennesker drept i to jordskjelv i Nepal. Hele byer, århundregamle templer, og andre historiske steder ble redusert til grus. Mer enn én million hus ble ødelagt.

Nepal 2015

Jordskjelvet i 2015 rammet hardt og kostet økonomien 60 milliarder dollar.

Foto: Reuters

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT