NRK Meny
Normal

Oppfylte klatredrømmen under dødshelg på Mount Everest

Samme helg som fire personer omkom på Mount Everest, brukte Kilian Jornet bare 26 timer opp verdens høyeste fjell uten oksygen. – Jeg er dypt imponert, sier Erling Kagge.

Kilian Jornet

NÅDDE TOPPEN: Spanske Kilian Jornet bor i Romsdalen i Norge. I helgen nådde den kjente fjellklatreren toppen av Mount Everest uten lengre stopp, oksygen eller fast tau.

Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen, NRK

Spanske Jornet, som er bosatt i Norge, nådde toppen av 8848 meter høye Mount Everest natt til mandag norsk tid bekrefter han på egen Facebook-side.

Da NRK møtte løpe-ikonet for et halvt år siden, fortalte han om drømmen om å løpe opp og ned fjellet på rekordrask tid.

Fra basecamp på 5100 m.o.h. til toppen via nordsiden brukte han bare 26 timer - og det uten oksygen eller faste tau.

– Frem til 7700 meter følte jeg meg bra og alt gikk etter planen, men så fikk jeg vondt i magen, antakelig på grunn av et magevirus. Etter det måtte jeg bevege meg sakte og stoppe for hvert steg for å hente meg inn. Uansett, jeg kom meg til toppen til midnatt, skriver han.

Fra rundt 8000 m.o.h. gikk han alene, da kamereamannen hans snudde.

– Å nå toppen uten tau er ikke noe man gjør hver dag. Jeg var alene, men så lysene fra andre ekspedisjoner. Jeg snudde og gikk nedover med en gang så jeg kunne komme meg raskest mulig ned til basecamp, skriver han på egen hjemmeside.

Laster Twitter-innhold

– Flyttet lista for hva som er mulig

Turen imponerer selv de mest erfarne.

– Det er en enestående prestasjon. Jeg er dypt imponert, sier Erling Kagge, som selv besteg fjellet mellom Nepal og Tibet i 1994.

– Det er bare å ta av seg hatten. Det er rått det han gjør, og han har flyttet på lista for hva som er mulig, mener Stein P. Aasheim, deltaker og logistikkansvarlig på den første norske Everest-ekspedisjonen i 1985.

– Han er åpenbart genetisk disponert til å takle tynn luft. Det er ikke lett å trene seg til å takle det så bra, legger han til.

Måtte avbryte planen

Jornet var tilbake på advanced basecamp på 6500 meter 38 timer etter at han startet. Da bestemte han seg for å stoppe grunnet mageviruset fremfor å fortsette tilbake til startpunktet, som var planen.

Ifølge Norsk klatring, er det ikke målt noen raskere tid fra startpunktet på 5100 m.o.h., men flere har gått fra 6500 meter til toppen raskere enn Jornet.

– Rekorden opp og ned er vel på rundt 50 timer tror jeg, men jeg tror det er mulig å gå på under 30 timer, sa han til NRK i fjor.

– Det virker, på det jeg har sett og lest, at han hadde god kontroll. Videoopptaket han gjorde bærer preg av stort overskudd, sier Aasheim.

Mount Everest var Jornets siste fjell i prosjektet «Summits of my life» - å bestige de sju av de mest kjente fjellene i verden raskest mulig.

Laster Twitter-innhold

Helgen krevde fire liv

Å ta seg til toppen verdens høyeste fjell kan være livsfarlig.

Bare denne helgen er fire personer bekreftet omkommet på grunn av problemer med høydesyke, noe som gjør helgen ble en av de dødeligste siden snøskredet for to år siden, skriver AFP.

– Høyden gjør at yteevnene reduseres og man har ikke mye å stille opp med hvis noe skjærer seg, påpeker Aasheim.

Det har også vært en travel uke på fjellet, og hele 150 personer nådde toppen fra sørsiden de siste dagene. Blant dem flere nordmenn. Forrige uke ble Torkjel Hurtig (27) den yngste nordmannen som har besteget Mount Everest.

Kilian Jornet er verdens beste fjelløper. Nå vil har løpe opp og ned Mount Everest på 30 timer.

NRK møtte Kilian Jornet i Romsdagen før jul i fjor. Se hele reportasjen fra Sportsrevyen her.

Siste nytt

 • Atlético vant supercupen

  I den helspanske finalen i den europeiske supercupen var det Atlético Madrid som trakk det lengste strået mot byrival Real Madrid, og vant 4–2 etter ekstraomganger. Det stod 2–2 etter full tid, men mål fra Saúl Ñíguez og Koke ga Atlético seieren.

  Atletico Madrid
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Bjørn Helge Riise til Sogndal

  Bjørn Helge Riise forlot Aalesund tidligere onsdag kveld. Nå er han klar for Sogndal. – Bjørn Helge er veldig profesjonell, og hans erfaring og lederegneskaper vil være av stor verdi i vårt unge mannskap, sier sportslig leder i Sogndal, Håvard Flo.

  Bjørn Helge Riise
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Hauger får skryt av Red Bull-sjef

  Formel 4-fører Dennis Hauger får rosende ord av Red Bull-sjef Helmut Marko. – Fram til nå har Dennis innfridd alle våre forventninger til det fulle, sier Marko i et intervju med Parc Fermé. Hauger signerte som juniorfører i Red Bull-systemet i fjor.

  Helmut Marko
  Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal