Normal

Kjemper for en åpen og inkluderende kirke

Åpen folkekirke håper å skape forandringer i kirken gjennom årets kirkevalg. Likekjønnet ekteskap er en av deres viktigste kampsaker.

ÅPEN FOLKEKIRKE

ÅPEN FOLKEKIRKE: Anne-Marie Saunes Overå (t.v.) og Therese Utgård (t.h.) kjemper for en mer inkluderende kirke.

Foto: ÅPEN FOLKEKIRKE

Litt i skyggen av årets kommune- og fylkestingvalg, pågår kirkevalget. 13.-14.- september har kirkens medlemmer mulighet til å gi sin stemme til ulike lister. En av de større sakene som frontes i dette valget er spørsmålet om likekjønnet ekteskap.

Åpen folkekirke har det som en av sine viktigste saker.

– Vi ble stiftet som en reaksjon på at kirkemøtet, altså kirkens storting, forrige gang sa nei til likekjønnet vigsel. Vi vil ha en åpen, inkluderende og demokratisk folkekirke, der alle er likeverdige, sier førstekandidat for Åpen folkekirke Møre, Therese Utgård.

De stiller til valg i ni av 11 bispedømmer, og Utgård forteller at de før valget har fått positiv respons fra mange som skal gi sin stemme.

– Når kirke og stat skiller lag, må man diskutere hvordan kirken skal se ut fremover. Det er veldig mange som har sagt at de skal stemme på oss og mange som har sterke meninger. Det er positivt at folk engasjerer seg i kirken, mener hun.

Ble nektet forbønn

Da Anne-Marie Saunes Overå og Gøril Daltveit ville få forbønn i Hareid Kirke etter de hadde giftet seg tilbake i 2010, satt biskop Ingeborg Midttømme foten ned. Derfor valgte de to å gifte seg en annen plass, og før årets kirkevalg engasjerer Saunes Overå seg i Åpen folkekirke.

– Jeg blir veldig glad hvis det kommer noen endringer. Jeg synes det er utrolig positivt at kirkevalget er så demokratisk nå og at det er mulig å stille flere lister, sier Saunes Overå.

Hun sier at hun føler seg velkommen i dagens kirke og at det også har vært rom for hennes kjærlighet, men at det er rom for forbedringer.

– Jeg er skuffet over at kirken kun ser på det ytre og ikke mer på det mennesket er. Men det har vært en del dialog om det i kirken som har gjort at folk har sett at vi er søstre og brødre i troen, sier hun.