NRK Meny
Normal

– Ungdom kan endre kirka

Stemmer fra ungdommen kan avgjøre om Åpen folkekirke vinner frem med kravet om at homofile skal kunne gifte seg i kirka, mener ungdomsrepresentant May Bente Anita Jønsson.

May Bente Anita Jønsson ved Hov kirke

May Bente Anita Jønsson står på lista til Åpen folkekirke og tror ungdommen kan gjøre forskjellen i kirkevalget.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Valglogo

– Det blir lettere å jobbe med homofilisaka i kirka hvis flere ungdommer kommer inn i bispedømmeråd, sier en engasjert ungdomsrepresentant, May Bente Anita Jønsson (26). Hun er kandidat på Åpen folkekirke sin liste til kirkevalget i Møre bispedømme.

26 åringen fra Sunndalsøra har et sterkt engasjement for kirka og etterlyser en mer åpen og inkluderende folkekirke, også for homofile lesbiske og bifile.

Hvis det er mange eldre som har et vanskelig syn på dette, så kan de holde tilbake for endring i kirka, mener May Bente. Hun vil inn i bispedømmerådet for å bidra til endring til ei mer inkluderende folkekirke.

Selv tror hun ungdommen kan utgjøre den viktige forskjellen i valget til nytt bispedømmeråd i Møre. Derfor vil hun at ungdom skal stemme, og at ungdom skal bli valgt inn i maktorgana i kirka.

– Mange føler seg ikke inkludert

May Bente Anita Jønsson i Hov kirke

May Bente Anita Jønsson mener kirka kan inkludere flere og tror Åpen folkekirke kan bidra til det.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

May Bente har alt noen års erfaring som medlem av samisk menighetsråd. Hun er også med i UFUNG – Utvalg for ungdomsspørsmål i den norske kirke. Nå vil hun også inn i bispedømmerådet i Møre.

– Jeg vet det er mange som ikke føler seg inkludert i kirka i dag. Jeg har en svoger som er homofil. Han føler seg ikke velkommen i kirka, ikke fordi han har behov for å gifte seg der, men rett og slett fordi han føler han ikke har tilhørighet der, og han har til tider et generelt ønske om å bli inkludert.

– Det er kjempeviktig at ungdom stemmer ved kirkevalget, sier biskop Ingeborg Midttømme.Vi er så heldig at vi i kirka har gitt ungdom stemmerett fra de er 15 år. Da er de nettopp konfirmert og de har et stort engasjement for kirka, og nå håper jeg de bruker det til å avgi stemme ved kirkevalget.

Biskopen snakker med ungdom

Biskop Ingeborg Midttømme stopper gjerne ungdom på gata og utfordrer dem.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Biskopen vil ha begge listene

Biskop Ingeborg Midttømme sier hun ønsker at Åpen folkekirke også blir representert i bispedømmerådet. Hun vil ha representanter fra begge lister.

Det jeg tenker er at ungdom er mer opptatt av sitt lokalmiljø og hvordan det er å være ungdom på det stedet jeg bor. Da er det kanskje mer naturlig at ungdom engasjerer seg i menighetsrådsvalget, hvor de har direkte innflytelse på egen hverdag. Men jeg håper også at de stemmer ved bispedømmerådsvalget – det er viktig, sier Midttømme.

Biskopen sier hun ikke er bekymra for at kirkevalget bare blir et valg for og imot å vie homofile og lesbiske i kirka, men at det også er et valg om mange andre store saker i kirka.

– Utfordringen blir at de som skal være med å styre de neste årene også skal jobbe med veldig mange andre viktige saker, sier hun.