Kaptein skryter av mannskapet

Kaptein på Nordlys, John Tindvik, mener mannskapet taklet brannen om bord på en fremragende måte.

John Tindvik

Kaptein på Nordlys, John Tindvik, er mektig imponert over mannskapet etter brannen om bord.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Mannskapet på Hurtigruta MS Nordlys var mandag i full sving på hurtigrutekaia i Ålesund. Etter brannen torsdag, har de fleste i besetningen blitt igjen i byen for å ta i et tak der det trengs.

– Det har alltid vært et utrolig godt miljø på båten, og også nå har vi klart å samarbeide godt. Etter en slik katastrofe blir vi mer sammensveiset. Det er fantastisk å jobbe under slike forhold, sier kaptein John Tindvik.

Tøffe dager

Redningsarbeidet pågår etter brannen på Nordlys

Store redningsstyrker var i sving for å få kontroll over brannen på hurtigruten.

Foto: Svein Ove Ekornesvag / AFP

Det har vært noen tøffe dager for mannskapet på hurtigruten.

To i besetningen omkom i ulykken og to ligger alvorlig skadd på Haukeland universitetssjukehus i Bergen.

– Det er veldig, veldig trist, sier kapteinen.

Er stolt

Tindvik er mektig imponert over innsatsen mannskapet har gjort de siste dagene.

– Jeg er stolt over mannskapet og veldig glad i dem. Tenk at de klarte å få alle passasjerene ut uten den minste skade. Vi har bare fått gode tilbakemeldinger fra passasjerer, sier Tindvik.

Mistet tidsperspektivet

I løpet av helgen har Tindvik gjort seg opp mange tanker om de dramatiske minuttene som utspant seg etter at brannalarmen gikk klokken 09.15 torsdag.

Overvåkningssystemet viste at det brant i maskinrommet.

– Når man kommer i en slik situasjon får man tunnelsyn og konsentrer seg kun om det man skal gjøre. Etter få sekunder var vi klar over at det var alvorlig, etter det er tidsperspektivet borte. Det hele gikk uhyggelig fort, skremmende fort, forteller kapteinen.

Ikke tid til å følge prosedyrene

100 evakuerte i livbåter.

Passasjerene fra MS Nordlys ble evakuert i livbåter kort tid etter det begynte å brenne.

Foto: Tor Berre / NRK

En time og et kvarter etter kapteinens vakt startet, var marerittet i gang. Tindvik priser seg lykkelig for de mange katastrofeøvelsene mannskapet har vært igjennom.

– Vi fokuserte på å få folk ut. Det gikk så fort at vi ikke kunne følge prosedyrene. Det handlet om å sende folk ut på dekk, få på dem redningsutstyr og få de opp i livbåtene. Vi talte opp, fikk dem ut på havet og i land, sier kapteinen.

Øvelser avgjorde

I sommer var Nordlys-kapteinen med på en øvelse i redningsinnsats til sjøs i Geirangerfjord. Mannskapet øver jevnlig på slike situasjoner.

– Når jeg ser tilbake blir det klart for meg hvor viktig det er at vi har trenet på disse situasjonene. Vi driller veldig mye, og det er ikke alltid så populært med alle disse øvelsene, men nå ser vi resultatet, sier Tindvik som sier at alt gikk etter boka selv om det denne gangen ikke var tid til å følge prosedyrene.

– Det bare å komme i gang og gjøre den jobben som måtte gjøres. Alt ligger en plass i bakhodet, og folk bare handlet. Det viser at de gjør den jobben de har trenet på. Det er fantastisk, skyter kapteinen.

Vil tilbake på sjøen

Hurtigruta Nordlys

Nordlys er nå tett og skal fraktes til dokk. På det meste hadde Nordlys en slagside på 21,7 grader etter å ha tatt inn vann som følge av brannen torsdag.

Foto: Terje Reite / NRK

Det er vemodig for kapteinen å se MS Nordlys ligge brannskadet til kai.

– Det har vært noen frustrerende dager med mye tungt arbeid, men nå har vi begynt å senke skuldrene litt. Vi føler vi har god kontroll nå, sier han.

Kapteinens telefon har ikke stått stille siden ulykken skjedde.

– Mobilen er full av meldinger og ubesvarte telefonanrop. Det er mulig at jeg får tid til å svare snart, sier kapteinen som nå vil følge hurtigruten til dokk før han drar hjem til Meløy.

– Jeg planlegger en kort tur hjem, så håper jeg at jeg snart vil komme meg på sjøen igjen, sier Tindvik.