Normal

Fullt alvor under skolevalg i Kristiansund

Resultatet ved årets skolevalg i Kristiansund kan være en viktig indikator på hva som skjer i det virkelige kommune- og fylkestingvalget. I kommunen har nemlig 16-åringene stemmerett.

Skolevalget er langt fra noe tull - selv om det ikke egentlig teller noe som helst.

VED URNENE: Skolevalg på Atlanten vgs i Kristiansund. Se video!

Åshild Skaret

ALVOR: Skolevalgansvarlig, Åshild Skaret, mener elevene var mer alvor enn til vanlig under valget.

Foto: Eirik Haukenes/NRK

Det er skolevalg ved Atlanten videregående skole i Kristiansund, og en etter en lister elevene seg inn i valglokalet for å avgi sin stemme. Det er stille i lokalet og elevene trekker alvorlige miner. Et valg må tas.

– Ja, det er vel litt alvor. Det her er idrettslinjen og de bruker å ha litt liv over seg, sier skolevalgansvarlig, Åshild Skaret, og viser til de stille elevene som rusler til valgurnene.

– Det er blodig alvor, sier en av elevene.

Og det til tross for at stemmene ikke teller i det virkelige valget. Men likevel er det noe spesielt med skolevalget i Kristiansund. For som en del av et prøveprosjekt har nemlig 16-åringene stemmerett ved årets kommune- og fylkestingvalg.

Godt valg for Nordmørslista

Tradisjonelt sett er oppslutningen i skolevalget bedre enn i det virkelige valget. Ofte kan det si noe om hvem som blir valgets vinner og taper.

Ved Atlanten videregående skole avga 458 av 526 elever sin stemme i fylkestingvalget og 460 av 526 i kommunevalget. En deltakerprosent på 87.1 prosent.

I både fylkestingvalget og kommunevalget ble Arbeiderpartiet vinneren med henholdsvis 152 og 214 stemmer. 104 elever vil se et sterkt Nordmørslista på fylkestinget. Andre populære partier var Venstre, Miljøpartiet De Grønne og Høyre.

Kristelig Folkeparti, Pensjonistpartiet, Partiet De Kristne og Demokratene sanket ikke mange stemmene under skolevalget ved Atlanten.

Hvorvidt resultatet fra skolevalget vises igjen i det virkelige valget gjenstår å se.

Har du bestemt deg for hva du skal stemme på mandag?

– Mest sannsynlig ikke, sier en gutt ved skolen.

Skal du stemme?

– Ja, det må jeg gjøre.