Hopp til innhold

Hever farenivået for Mannen

På grunn av store nedbørsmengder fra tirsdag hever NVE farenivået til oransje – det nest høyeste farenivået.

Fjellet Mannen i Romsdalen
Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder mandag ettermiddag at de har valgt å heve farenivået for det rasfarlige partiet i fjellet Mannen. NVE forventer at nedbøren vil føre til en markant økning i bevegelsene i fjellet og vil derfor evaluere fjellpartiets tilstand fortløpende.

Lars Harald Blikra geolog, her ved fjeller Mannen

Lars Harald Blikra er sjefgeolog i NVE.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Det er meldt ganske store nedbørsmengder fra i morgen av og utover kvelden, og fra det vi har sett tidligere så reagerer det fjellpartiet veldig raskt på nedbør på denne tiden av året. Derfor vil vi være forberedt på at vi kan gå opp i rødt farenivå.

Rødt farenivå betyr at de som bor under det rasutsatte partiet må evakuere.

– Vi ønsker å varsle oransje slik at de som bor nedenfor fjellet er forberedt.

Har evakuert tre ganger tidligere

Rasfare fra Mannen

Grafikk over skredfaren fra fjellet Mannen.

Foto: Marco Vaglieri/ Bjørn Sandvik / NRK

Innbyggerne har blitt evakuerte tre ganger tidligere. Alle gangene har det skjedd under nedbørsperioder. I oktober 2014 var bevegelsene så store at geologene trodde skredet bare var timer unna.

Blikra er ikke sikker på hvor store deler av fjellet som kan rase. NVE definerer det utsatte området som mellom 120 000 - 180 000 kubikkmeter.

– Vi ser at det er størst bevegelser i det øvre partiet som er en mindre del av det. Men et ras derfra kan påvirke de dypere delene. Det er vanskelig for oss å si hvor stort det blir, om det blir bare et lite, eller om det blir et større. Det har vært en utfordring hele tiden.

Kan tilføre ekstra vann raskt

Store vasstankar på toppen av Mannen

Tre vanntanker som rommer 40 000 liter hver står klare til bruk neste gang det blir styrtregn og rødt farenivå ved Mannen.

Foto: Gunhild Sætre / NRK

I år er det ekstra spenning knyttet til store bevegelser i fjellet. For i år vil fjellet få tilført store mengder ekstra vann for å få det til å rase når bevegelsene er store nok. Vann skal da bli pumpet fra et vann på baksiden av fjellet og deretter vil det bli sprøytet gjennom slanger ned i sprekkene.

– Alt er på plass, så dette kan vi sette i gang veldig fort dersom vi går til rødt farenivå.

Sjefsgeologen tror man kan regne med at det tar omtrent ti timer fra regnet kommer til fjellet blir påvirket.

Se utviklingen ved fjellet "Mannen".

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL