Hopp til innhold

Hastigheten i fjellet har igjen økt

RAUMA (NRK): NVE melder at hastigheten nå er oppe i 15 centimeter i døgnet, og at de fortsetter å pumpe vann ned i fjellet. Fredag kveld kunne man høre tydelige drønn fra fjellsida.

Fjellet ved Mannen

FREDAG: Slik ser det ut under Mannen fredag ettermiddag.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

Om lag klokka 17.45 kunne alle som var til stede ved Horgheim i Romsdalen høre smellene av steinspranget som kom fra det mest rasfarlige partiet av fjellet Mannen. Dette skjer på et tidspunkt der bevegelsene i fjellet er større enn noen sinne. Steinspranget var vanskelig å se, men kan skimtes i denne videoen.

Ca kl. 17.45 gjekk det eit lite ras frå Mannen. Sjå det her.

I videoen fra NRKs kamera på stedet kan man, om man ser godt etter, se kveldens steinsprang som hvite skyer inne i ringen som er satt inn i videoen.

NVE ser nå de største bevegelsene i de rasutsatte partiene i Mannen noensinne. Bevegelsene var natt til fredag helt oppe i 13 centimeter i døgnet i en periode, før de utover fredag formiddag stabiliserte seg på ti centimeter.

Utover formiddagen økte bevegelsene igjen og klokka 15 melder NVE at fjellet nå beveger seg 15 centimeter i døgnet i den øvre delen.

NVE er skuffet

NVE er fornøyde med at bevegelsene i fjellpartiet øker, og at vannet de pumper inn har effekt. Men sjefgeolog Lars Harald Blikra sier at de er skuffet over at de ikke har klart å få ned fjellpartiet.

Lars Harald Blikra

HÅPER PÅ RAS: Lars Harald Blikra ønsker for de 11 som er evakuerte sin del at de skal klare å få fjellpartiet til å rase.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Vi har ikke oppnådd det vi ønsker. Vi ønsker å få vekk en del av de massene – det har vi ikke klart. Sånn sett er vi litt skuffet over at vi ikke har fått bukt med dette enda, sier han.

Han sier at fokuset deres er å skape en bedre livssituasjon for dem som bor under fjellet, og håper de skal klare å få partiet ned så fort som mulig. De fortsetter derfor å tilføre vann utover kvelden.

Det ustabile fjellet ved Mannen

MANNEN: Det er dette fjellpartiet geologene håper skal rase ut.

Foto: Gunhild Sætre / NRK

– Vi fortsetter med det, og det er store bevegelser nå så vi håper enda vi skal klare å få utløst noe, sier han.

Fortsetter å pumpe vann ned i fjellet

På toppen av fjellet har NVE satt opp tre store tanker som rommer 40.000 liter vann. Disse får vann fra et fjellvann 250 meter under toppen, og dette vannet føres ned i sprekkene i fjellet ved hjelp av tre slanger.

Brigt Samdal, regionsjef NVE

MYE VANN: Regionsjef i NVE, Brigt Samdal, sier at de i løpet av få timer har fått på mye vann som tilsvarer mange millimeter nedbør.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Natt til fredag, mellom klokka 00.40 og 06 tilførte NVE 75.000 liter vann. Etter det har de fylt på med 5400 liter i timen. De har tre personer på toppen av fjellet som styrer vannforsøket. I tillegg har det kommet 36 millimeter nedbør det siste døgnet.

Ekspertar jobbar med vasslangar som skal få Mannen til å rase

SLANGER I FJELLET: Her jobbet ekspertene tidligere i år med å få på plass slangene som tilfører vann.

Foto: Gunhild Sætre / NRK

For å forstå hvor mye vann NVE tilfører fjellet sier regionsjef i NVE, Brigt Samdal, at de har et grovt anslag på at tusen liter fra tankene er det samme som 1 millimeter nedbør. Han understreker at dette er vanskelig å regne ut nøyaktig, men nedbøren som har kommet det siste døgnet er en liten del av vannet som nå har blitt tilført totalt.

Må vurdere temperaturutviklingen

Mannen 10.06-17

MINUSGRADER: Når nedbøren legger seg som snø på Mannen blir det tilført mindre vann.

Foto: NVE

NVE vet ikke hvor lenge de vil fortsette å tilføre vann. Det vil også komme litt an på temperaturutviklingen.

– Blir det mange kuldegrader så kan det være at vi får problemer, sier han.

Nedbøren har lagt seg som snø oppe på toppen fredag, og da vil det bli mindre vann ned i fjellet. Om det blir kuldegrader vil det i tillegg hindre smelting.

Det er vanskelig for geologene å forutsi hvor store bevegelser som må til, eller hvor mye mer fjellet må flytte seg før skredet kommer. Deler av det overvåkede partiet har flyttet seg så mye som tre meter siden NVE startet målingene i 2014.

Fra TV-sending kl 1530
Ekstra nyhetssending