Hopp til innhold

Stabile bevegelser på ti centimeter

RAUMA (NRK): NVE melder at bevegelsene i partiet har stabilisert seg på ti centimeter i døgnet – men dette er de største bevegelsene noen gang.

Evakueringssona ved fjellpartiet Mannen

Sivilforsvaret har hele tiden tre personer under fjellet.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Det regner på Horgheim under det rasutsatte fjellpartiet Mannen i Romsdalen. I tillegg ligger skodda i perioder tykk som grøt rundt fjellet. Men bak skodda er det mer vann enn bare regn som går ned i fjellpartiet. For NVE fortsetter å pumpe 5400 liter vann i timen ned i sprekkene på fjellet i håp om at deler av det skal løsne og komme ned.

Brigt Samdal

Brigt Samdal var oppe på Horgheim under Mannen klokka 12.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Politi og sivilforsvar er på plass og passer på at ingen går inn i det evakuerte området, og lytter etter steinsprang fra fjellet. Like etter klokka 12 kom regionsjef i NVE, Brigt Samdal, opp til området under fjellet for å informere om statusen.

– Status er at bevegelsene har stabilisert seg på ti centimeter i døgnet, sier han.

Spyler fortsatt fjellet med vann kontinuerlig

Klokka 22 torsdag kveld ble det varslet rødt farenivå ved Mannen, og politiet evakuerte de 11 personene som bor i fire husstander under fjellet. Etter evakueringen var fullført startet NVE arbeidet med å tilføre ekstra vann til fjellet. Vannet blir pumpet opp fra et fjellvann til tre tanker som står på toppen av fjellet som spyler vann ned i sprekkene i det rasfarlige partiet.

Store vasstankar på toppen av Mannen

Tre vanntanker som rommer 40 000 liter hver står oppe på fjellet.

Foto: Gunhild Sætre / NRK

Fra de startet pumpingen natt til fredag hadde de frem til klokka 06 fredag morgen tilført 75000 liter vann. I begynnelsen pumpet de vann fra tre slanger ned i fjellet samtidig. Etter dette har de pumpet 5400 liter i timen. I tillegg har det regnet jevnt og trutt. Bevegelsene var helt oppe i 13 centimeter i døgnet og jevnt over ti centimeter i morgentimene fredag. Slik har det altså holdt seg.

– Ti centimeter er stor bevegelse, understreker Samdal. Men bevegelsene har ikke akselerert.

Mannen 10.06-17

Slik ser det ut oppe på Mannen fredag. Dette er på platået over det utsatte partiet.

Foto: NVE

NVE kan fortsette å pumpe vann og har tre personer oppe på fjellet som styrer vanningsforsøket. De følger nå nøye med på temperaturene oppe på fjellet. De vurderer også om det kan være aktuelt å sende mer vann enn 5400 liter i timen.

– Nå har vi minusgrader der oppe og det kommer til å bli kaldere. Utover kvelden vil vi foreta en vurdering for å finne ut hva som er fornuftig å gjøre videre, hvor lenge vi skal fortsette med vanningsforsøket og hva som blir resultatet i forhold til bevegelse, legger Samdal til.

Han sier at de nå går inn i en periode der nedbøren nå kommer som snø på fjellet og etter hvert som snøen vil avta, vil det bli kaldere. Når nedbøren kommer som snø på fjellet har geologene sett at tilsiget på vann ned i sprekkene er mindre enn når det regner.

Ønsker å få det ned

Mannen, Breistinden Grafikk over rasfaren.

Grafikk av det rasutsatte fjellpartiet ved Mannen i Rauma.

Foto: NRK

NVE har ikke prøvd et slikt vannprosjekt før og de får mye nye og viktige data i forbindelse med forsøket. De sier at vannet har hatt den effekten de har håpet på, da man har sett økt bevegelse, men det rasutsatte partiet har likevel ikke kommet ned ennå.

– Det har ikke skjedd noe større utglidning som målet er, å få ned dette her, for å ta vekk belastningen.

Det er vanskelig for geologene å forutsi hvor store bevegelser som må til, eller hvor mye mer fjellet må flytte seg før skredet kommer. Deler av det overvåkede partiet har flyttet seg så mye som tre meter siden NVE startet målingene i 2014.

NVE er ikke redd for at resten av fjellet Mannen skal bli påvirket av vanntilførselen.

Ekstra nyhetssending