Håndballklubber reagerer på oppfordring om piping under landskamper

Oppfordringen om å pipe og bue på håndballandskamper engasjerer håndball-Norge. Klubbleder er redd buing kan få smitteeffekt nedover til barnehåndballen, og sende feil signal.

Norges herrelandslag i håndball jubler etter at de slo ut Frankrike i Trondheim Spektrum.

Norges herrelandslag jubler etter seieren over Frankrike i Trondheim Spektrum søndag. Etter kampen roste blant annet Sander Sagosen publikum for å ha skapt en unik atmosfære på tribunen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

TV3s håndballekspert Ole Erevik har skapt debatt etter at han i helga gikk ut i VG og i egne sendinger og sa at han ønsket seg mer piping fra tribunen under herrelandslagets viktige kamp mot Frankrike søndag.

Leder for Spjelkavik Håndball i Ålesund, Torgeir Sund, er en av flere ledere for lokale håndballklubber som har merket seg utspillet. Han synes oppfordringen om å bue er merkelig i forhold til barne- og ungdomsarbeidet de gjør i klubben.

– Det utstråler feil signal, sier Sund. Holdningen til klubben er at man skal «backe» det laget man heier på, men uten å komme med negative fremstøt mot motstanderlaget.

Redd det skal ha smitteeffekt

Leder for Langevåg Håndball i nabokommunen er helt enig med Sund i at de heller vil bruke energien sin på å støtte sine egne spillere. Han tror mange ville ha reagert dersom det ble pipekonsert i Sulahallen.

Lars Christian Skrede

Leder for Langevåg Håndball, Lars Christian Skrede, sier at de jobber mye med Fair Play og er redd mer piping vil føre til større frafall fra idretten.

Foto: Langevåg Håndball

– Lokalt er det ikke noe vi ønsker å få inn, sier Lars Christian Skrede som understreker at det ikke er sikkert at alle i klubben har den samme meningen.

Han sier internasjonale kamper og lokale kamper ikke er helt sammenlignbare, men han tror buingen kan smitte over til barna når de ser de voksne gjør det.

– Det vil være rart hvis de klarer å bare holde det til landslagskamper. Det satt mange klistret til TV-skjermen og i annenhver setning så var dette nevnt.

Står for det han har sagt

Ole Erevik sier tirsdag at folk skal få lov til å være uenig med han, men at han står for det han sa søndag. Han viser til støtten han fikk fra de norske spillerne etter at de slo ut medaljefavoritten søndag.

Ole Erevik under Håndball EM for herrer 2020

Håndballekspert for TV3, Ole Erevik, respekterer at det er delte meninger rundt oppfordring til piping fra tribunen, men han tror ikke det har noen smitteeffekt til barneidretten.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er bemerkelsesverdig å se at hovedaktørene synest at det skal være litt mer trykk enn det som var tilfelle mot Bosnia, sier Erevik og viser til utsagn fra de norske spillerne etter kampen mot Frankrike der de var glade for stemningen som ble på tribunen.

Sander Sagosen var en av de norske spillerne som etter kampen uttalte at utspillet fra Erevik traff en nerve og gjorde at publikum gikk i seg selv og skapte en helt annen atmosfære enn man er vant med i Norge.

Erevik tror heller ikke at oppfordringen han kom med om piping har noen smitteeffekt.

– Dette er toppidrett vi driver på med. Jeg tror det er andre ting som har større smitteeffekt og som kan være «farligere» i barne- og ungdomsidretten enn om det pipes på noen tidspunkt i en viktig EM- kamp på hjemmebane.

Tror folk klarer å se forskjellen

Sportslig leder i Kristiansund Håndball, Kjetil Gimnes, er enig med Erevik i at dette ikke vil føre til et problem.

Kjetil Gimnes, sportslig leder i Kristiansund Håndballklubb

Sportslig leder Kjetil Gimnes sier at klubben ikke har diskutert problemstillingen, men at de tar utgangspunkt i NHF sine foreldrevettregler for hvordan man skal oppføre seg på en tribune.

Foto: Kristiansund Håndballklubb

Han så selv kampen mellom Norge og Frankrike i Trondheim fra tribunen og mener atmosfæren var fantastisk.

– Jeg tror det norske folk klarer å se forskjell på hvordan man skal oppføre seg på tribunen på landskamp, i Champions league, eller i en lokal senior eller gutter 12-kamp, sier Gimnes.

– Unødvendig å pipe

Kåre Sæter

Kåre Sæter, leder for Møre og Romsdal idrettskrets, mener at man ikke skal plage og hetse motstanderen.

Foto: Aleksander Båtnes / NRK

Leder for Møre og Romsdal Idrettskrets, Kåre Sæter, synes det er helt unødvendig å pipe mot et annet lag. Selv om det er vanlig å pipe i utlandet synes han at nordmenn godt kan skille seg litt ut.

– Den idretten vi alle er glad i, det er den idretten der alle har plass og der vi jubler for hverandre og ikke hetser den som er på det andre laget. Det er en verdi som vi absolutt må ta vare på.

Norge møter Portugal i kveld klokka 20:30. Kampen kan du følge her.