Generalprøve for tusen soldater før NATO-øvelsen

Denne uken har det vært siste innspurt for heimevernssoldatene i Møre og Romsdal før den store NATO-øvelsen neste år.

HV11

ØVING: Soldat Knut Jon Frøysa i aksjon under fredagens Finnvid-øvelse i Rauma. Neste år skal han øve sammen med 50.000 soldater.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

NATO-øvelsen «Trident Juncture» går av stabelen på senhøsten i 2018. Der skal Heimevernet i Sør-Norge være med på en to ukers øvelse, hvor opp mot 50.000 soldater er ventet å delta.

– Tror du det blir veldig spesielt å øve med så mye folk?

– Ja, det tror jeg. Det blir en helt annen opplevelse enn vi er vant til. Motivasjonen er helt på topp, sier soldat Knut Jon Frøysa.

10.000 soldater i Møre og Romsdal

Denne uken har tusen soldater deltatt på generalprøven, både på Nordmøre og i Rauma. Med den store øvelsen neste år er det viktig at soldatene er godt forberedt.

Anders Eide, områdesjef for Rauma HV-område.

Anders Eide, områdesjef for Rauma HV-område.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

– Det mener jeg de er. I og med at vi nå har fått trent sammen med andre avdelinger er jeg sikker på at vi kommer til å takle det bra neste år, sier Anders Eide, områdesjef for Rauma HV-område.

Det er ventet at rundt 10.000 soldater skal delta i Møre og Romsdal under NATO-øvelsen, og mange steder i fylket vil merke stor aktivitet.

– I vårt område er det i hovedsak i Åndalsnes og Rauma. Også Sunndalsøra og Surnadal i Nordmøre blir berørt, forteller John Arvid Svindland, distriktssjef for HV11.

Vil gi informasjon til kommunene

Frem til storinnrykket neste høst har Heimevernet en stor jobb i forberedelsene, både internt og ikke minst overfor sivilsamfunnet.

– Vi må rundt i kommunene og gi informasjon, sier Svindland.

– Motivasjonen er bra hos de fleste. Noen synes ikke dette er noe artig, mens andre ser nytten og synes det her er greit, sier Eide.

HV11

En pust i bakken etter en uke med øving for soldatene ved HV11 i Rauma.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK