NRK Meny
Normal

Fylkesleder etterlyser mer diskusjon

82 medlemmer trakk seg da Knut Arild Hareide gikk i homoparaden. KrF er et politisk parti og ikke en menighet, sier fylkesleder.

OSLO PRIDE PARADE

PRIDE: KrF-leder Knut Arild Hareide gikk i homoparaden under Oslo Pride. Det fikk flere Krf-medlem til å se rødt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Av de 82 medlemmene var 12 av de fra vårt fylke, forteller fylkesleder Tore Johan Øvstebø i KrF Møre og Romsdal.

Den 25.juni 2016 blir sett på som en dag som skapte bølger i det Kristelige Folkeparti. KrF-leder Knut Arild Hareide valgte å gå i homoparaden i Oslo, for å vise sin solidaritet til offrene i Orlando.

Det fikk flere KrF-medlemmer til å protestere og melde seg ut av partiet.

– Det at medlemmer melder seg ut av partiet må vi ta på høgste alvor. Dette må vi analysere og se på. Vi har hatt et møte om det og dette vil også være en sak i fylkesstyret til høsten, sier Øvstebø.

Verdier som står i strid

Øvstebø støtter Hareides valg og begrunnelse for å gå i paraden. Men partiets verdier står i strid med hverandre.

– Vi ønsker ikke et samfunn der mennesker blir trakassart og mobbet eller utsatt for sjikane for sin seksuelle legning. Men, så er det andre verdier som utfordres av at Hareide går i Pride. Det er den som skaper bråk.

Tore Johan Øvstebø

DISKUSJON: Fylkesleder Tore Johan Øvstebø vil ha flere diskusjoner innad i partiet om partiets kjerneverdier.

Foto: KrF

Da den kjønnsnøytrale ekteskapsloven var oppe i Stortinget, var KrF blant de som stemte mot og kjempet for å beholde den gamle ekteskapssloven.

– Det er en kjent sak at partiet mener at ekteskap mellom mann og kvinne er den beste rammen for et barns oppvekst. Selv om den ble vedtatt så må vi ha respekt for det, sier Øvstebø.

Fylkeslederen forteller at Pride strider mot denne verdien.

– Akkurat dette med hvordan Pride fremstår som en bevegelse som fremmer en frislepp av seksualitet på de voksne sine premisser, det står i kontrast til en av kjerneverdiene til KrF.

Ønsker mer debatt

På spørsmålet om det er en balanse i de konservative og liberale i partiet, svarer Øvstebø at alle parti har ulike meninger innenfor politiske saker.

– Jeg tror det er viktig for oss å være bevisst på at vi er et politisk parti og ikke en menighet. Vi må tåle at vi har ulike meninger i partiet og at vi samtidig står sammen om kampen for menneskeverdet og de kristne kjerneverdiene.

Øvstebø forteller at KrF ikke snakker så mye om verdiene som står i strid.

– Jeg synes at det er viktig at vi har slike debatter i Krf. Det er veldig viktig at vi tåler å ta diskusjoner på områder der vi er uenig. Vi har for få slike debatter. Det blir for lite diskutert.

Øvstebø forteller at det er et krevende tema å ta opp.

– Saken om homofili, seksualitet og samliv er krevende å diskutere. Men at vi burde gjøre det.