Kokkene er i full sving med å forberede kveldens matservering. De har nok å gjøre. For folk er klare for å spise ute igjen. Allerede i august begynte julebordbestillingene å rulle inn.
– Vi ser at det har vært tidligere trykk enn før, sier restaurantsjef for Bro Joakim Hoff. Han mener folk har lengtet etter å komme ut igjen.
Og med fulle bookinglister ligger restauranten an til å få den beste julebordsesongen siden de åpnet i 2018.
- Les også:
Gleder seg til julebord
Bedriften BKK Enotek i Ålesund er en av bedriftene som var om seg og bestilte julebord med en gang Norge gjenåpnet. Der gleder de seg nå veldig til å få være sammen igjen.
– Endelig får vi lov til det, sier Wenche Fjørtoft, som er regionleder i bedriften.
Mange av de ansatte har hatt lange arbeidsdager alene, og Fjørtoft vil vise at hun setter pris på alle som har stått på.
– Det gjør noe med folk når du ikke kan være sosial. Det er også viktig å bygge teamet, sier Fjørtoft.
40 av 53 ansatte har meldt seg på.
– Jeg er veldig klar. Det er lenge siden sist, sier Per-Åge Abelseth.
Overrasket over årets sesong
Hos restauranten XL Diner er de klare for kveldens innrykk. Ivar Breivik driver XL gruppen som har mange serveringssteder i Ålesund. De merker den samme pågangen.
– Vi begynte allerede å føle på fulle helger i begynnelsen av september. Folk var veldig mye tidligere ute og bestilte julebord, selv de små firmaene, sier Breivik.
Han er overrasket over årets sesong. Den ser ut til å bli mye bedre enn han hadde turt å håpe på. Det er restaurantene helt avhengig av, for julebordsesongen er den aller viktigste, i tillegg til sommersesongen.
– Dette er det man kan kalle en topp julebordsesong, sier Breivik.
– Nå trenger man en real fest
Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, har fått positive tilbakemeldinger på årets julebordsesong fra hele landet.
– Da samfunnet åpnet 25. september opplevde vi enkelte steder at nesten samtlige juleborddager ble fullbooket umiddelbart. Det er gledelig. Hver eneste bedrift trenger å fylle kassa nå for den har vært tom i snart to år.
Tilbakemeldingene fra deres medlemmer viser at folk har savnet kollegene sine.
– Nå trenger man en real fest, man trenger å ha det gøy sammen og se kollegene sine i en sosial setting på kvelden. Det gjør at mange i år får det julebordet som de kanskje har ventet på i lang tid, sier hun.
På restaurant Bro i Ålesund smiler restaurantsjefen av bookingtallene som gir trygghet for de ansatte etter et tøft halvannet år.
– Jeg blir bare glad. Det er kjekt å se folk komme ut igjen, sier Joakim Hoff.