Hopp til innhold

Svenskene svikter Norge – krise i restaurantbransjen

Mange kjøkken står tomme fordi svenske arbeidstakere ikke kommer tilbake etter pandemien. Trysil mangler 20 kokker før vintersesongen. Også sykehus rammes.

Knettsetra i Trysil

BEKYMRET: Daglig leder ved restauranten Knettsetra i Trysil, Bjarte Wigdel sier det er tomt kjøkken og trange tider med tanke på arbeidskraft. Mye av grunnen er svensker som ikke lenger ønsker å jobbe i Norge.

Foto: Privat

– Det er en veldig frustrerende situasjon. Vi ser gjestene står og banker på døra. Så er det ingen som kan stå på og jobbe, vi har ikke nok folk.

Daglig leder ved restauranten, vaffelstua og puben Knettsetra i Trysil, Bjarte Wigdel, er bekymret for driften fremover. Selv om grensene er åpne igjen og gjestene er klare, er ikke de sårt tiltrengte svenske arbeidstakerne kommet tilbake.

Ved mange serveringssteder ved grensa må man nå gjøre drastiske grep.

– Det er vanskelig å ha ønsket åpningstid. Flere må stenge noen dager i uka, fordi man bare har bemanning for visse dager. Det er tøffe og reelle problemer man står i.

  • Det er flere grunner til at det har vært færre svensker den siste tiden:

Hotelldirektør: – Mistet mye verdifull kompetanse

Anne S Brodin

DIREKTØR: Anne Brodin Söderström sier at pandemien, med permitteringer og stengte grenser, gjorde at folk fikk seg annet arbeid. Og mange kommer ikke tilbake.

Foto: privat

Også en del mil lenger sør, ved spahotellet Rømskog, sliter man med svensketilfanget. Hotelldirektør Anne Brodin Söderström forklarer:

– For oss som ligger nær grensen er det like viktig med svensk arbeidskraft som norsk. Men de stengte grensene gjorde arbeidsforholdene veldig vanskelige. Og det er ikke bare vi i bransjen som merker det fortsatt i dag.

Hun legger til:

– Vi har mistet mye verdifull kompetanse. Og det er lenge til grensen mellom Norge og Sverige vil være kun en strek på kartet.

Mentale sperringer: – Veldig alvorlig

Trond Erik Grundt, daglig leder ved Grensetjenesten, et samarbeid mellom Norge og Sverige, sier mange svensker har blitt skeptiske til å jobbe i Norge etter koronaen.

– Det er en veldig økende skepsis blant svensk arbeidskraft etter pandemien. Det er nok en del mentale sperringer som sitter igjen. Vi vet at det er veldig alvorlig.

Trond Erik Grundt

TYDELIG: Trond Erik Grundt sier det er mange svensker som vegrer seg for å jobbe i Norge igjen, fordi de følte seg dårlig behandlet.

Foto: bilde

Grundt sier svensker har opplevd en «vi og dem»-mentalitet i Norge, og at de har følt en fremmedgjøring og forskjellsbehandling.

Det lar seg ikke reparere over natten, og påvirker valg av arbeidssted. Og det er ikke bare servicebransjen som rammes, sier Grundt.

– I helse- og omsorgssektoren henger det veldig igjen. Når man kan få jobb i hjemlandet, og det har vært så mye plunder og heft med å reise over grensa, så velger man heller det trygge hjemme i bostedslandet.

Han mener man nå har en kommunikasjonsutfordring om å fortelle at Norge og verden har blitt mer normal igjen.

NHO: Helt klart alvorlig

Det var SVT som først skrev om saken. Også ledelsen ved Kongsvinger sykehus merker den sviktende rekrutteringen av svensk arbeidskraft.

Betydelig færre svensker søker nå på vikariater ved sykehuset, bekrefter sykehusdirektør Jane Moe Castro.

– Det er veldig stor forskjell. Vi hadde alltid, eller iallfall ofte, svenske søkere. Vi er jo så nære grensen. Nå virker det som det er vanskeligere, de har ikke vært her på to år. Så vi må starte litt på nytt igjen, sier hun til SVT.

Jon Kristiansen, regiondirektør NHO Innlandet

REGIONDIREKTØR: Jon Kristiansen i NHO sier det er alvorlig at vi har mistet så mange svenske arbeidstakere i Norge, og at det vil ta tid å få dem tilbake.

Foto: Moment Studio/NHO

Også NHO sier de kjenner på et alvor knyttet til mangelen av svensk arbeidskraft.

– Det er helt klart alvorlig. Det kommer til å være en stor utfordring framover å få tak i nok og kompetent arbeidskraft, sier regiondirektør i NHO Innlandet Jon Kristiansen.

Han presiserer:

– Behovet er ekstra stort innen hotell, reiseliv og restaurantnæringen. Men vi trenger fagarbeidere i alle bransjer.

Mangler 20 kokker til vintersesongen

Regionlederen er forberedt på at det vil ta tid:

– Det er et sammensatt bilde. Det er en treghet etter pandemien, og en forsinkelse i systemet når det gjelder å få ID-nummer. Utlendingene har også fått seg en annen jobb i hjemlandet. Dette vil rett og slett ta tid.

Men på serveringsstedene i Trysil kan man ikke bare ta tiden til hjelp. Det nærmer seg vintersesong, og det blir for mange en kamp mot klokka.

Som Bjarte Wigdel, daglig leder ved Knettsetra, sier det:

– Det er en veldig akutt situasjon. For Trysil sin del mangler man 20 kokker for å starte vintersesongen. Det er veldig vanskelig å planlegge vinteren når du ikke har arbeidskraft.

Flere saker fra Innlandet