Hopp til innhold

Frykter mer sosial dumping

Sosial dumping er mer utbredt i Møre og Romsdal enn andre steder i landet. Det sier fellesforbundet som nå vil ha en dugnad for å få bukt med dette.

Per Olav Heggem

FRYKTER MER SOSIAL DUMPING: Distriktssekretær i fellesforbundet i Møre og Romsdal Per Olav Heggem tror et stort trykk på arbeidslivet i fylket gjør det lettere for de useriøse aktørene å drive sosial dumping.

Foto: Tor Sivertstøl / NRK

Sist uke avslørte NRK at fem utenlandske arbeidere var bosatt i en bygård under renovering i Ålesund, noe som er strengt forbudt.

Les også:

Toppen av isfjellet

Men ifølge Fellesforbundet er avsløringen bare toppen av et isfjell.

– Det kan være verre her enn i en god del fylker. Det kan skyldes et stort trykk på arbeidslivet her. Det har vært stort behov for arbeidskraft særlig innen verksted og byggebransjen.

– Det gjøre det lettere for de useriøse aktørene, sier distriktssekretær i fellesforbundet i Møre og Romsdal Per Olav Heggem.

Følger nøye med

Arbeidstakerorganisasjonen følger nøye med på utviklinga, og frykter at sosial dumping kan bli mer utbredt i tiden fremover.

– De som er aktører på nivået her ser at tilsynsmyndighetene ikke har ressurser nok til å slå ned på det som foregår, sier Heggem.

Arbeidstilsynet holder fortsatt byggeplassen i Ålesund stengt, og har gitt byggherren flere pålegg.

– Vi skal sammen med lederen for entreprenøren gå gjennom bygget og godkjenne om de får lov til å arbeide der igjen, sier overingeniør i arbeidstilsynet, Bjørn Erik Reknes.

Video SOSIAL DUMPING

Les også:

Tenk deg om

Fellesforbundet ber både privatpersoner og bedriftsledere om å tenke seg om for å unngå sosial dumping.

– Ha en bevisst holdning til at vi skal behandle folk som kommer hit som gjestearbeidere på en verdig måte, slik at de skal slippe å reise hjem med følelsen av at de har blitt lurt, sier Heggem.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL