- Det offentlige er verst

Ålesund Havn og Tafjord kraft blir stemplet som skandalebedrifter, når Ålesund kommune sitt arbeid mot sosial dumping blir stilt under lupa.

Illustrasjonsbilde byggarbeidere
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Nils Graskopf er regionalt verneombud i anleggsbransjen i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Han er langt fra fornøyd med Ålesund kommune sitt arbeid mot sosial dumping.

Les også:

- Jeg har vært hos Ålesund Havn og Tafjord Kraft, hvor kommunen har store eierinteresser. Og der har jeg sett et par prosjekt som ikke har SHA- plan, forteller han.

- Svikter totalt

Bygghereforskriften ble revidert og satt i drift ved årsskiftet 2010. Den stiller blant annet strenge krav til bestemmelser om arbeidstid, innkvartering og risikovurderinger i anleggsbransjen. Den pålegger også at forskriftene blir fulgt opp daglig.

Selv om kommunen er medeier i Ålesund havn og Tafjord Kraft, mener Graskopf at de gjør lite for å følge opp den lovpålagte byggherreforskriften. Han mener også at dette er et konkret bevis på at kommunens retningslinjer mot sosial dumping svikter totalt.

Les også:

- Hovedproblemet er at det blir en veldig skjev konkurransefordeling, og da er vi jo inne på det vi kaller sosial dumping. Entreprenører som får arbeidet har ikke nok kompetanse for ta sånne jobber, sier han.

Verst i det offentlige

Men Graskopf understreker at det på langt nær bare er Ålesund kommune som bryter loven. Den offentlige sektoren er de dårligste i klassen til å følge opp lovpålage forskrifter.

- Jeg mener dette er et samfunnsproblem. Hvis vi har bygd opp et samfunn rundt lover, regler og forskrifter, så burde jo det offentlige gå i forsete og sørge for at det blir etterlevd, sier han.