Frykter kjemperegning etter rekordkulde

Folk frykter strømregningen som nå kommer. For mange blir den 2 - 3.000 kroner høyere enn vanlig. Foreningen Fattignorge har stor pågang fra fortvilte personer.

Video nsps_upload_2010_3_10_15_0_12_374.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Mona Akerø føler at utgiftene tårner seg opp. Det blir minus på minus på minus hver månad sier hun. Strømmåleren er blitt til en fryktet boks på veggen.

Mona Akerø

Mona Akerø frykter strømregningen som kommer nå.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

- Når du har kommet deg litt ovenpå, så kommer strømregningen og tar deg ned. Har du lite fra før så blir det vanskelig, sier Mona Akerø.

Firebarnsmoren i Ålesund frykter regningen som kommer nå. Det har vært to måneder med kulde og høyt strømforbruk, men budsjettet har ikke rom for større utgifter.

Og hun er ikke alene om å ha slike vansker. Foreningen Fattignorge har stor pågang fra mange som har problem.

Mange fortviler

Georg Rønning, leder i foreningen Fattignorge

Georg Rønning

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

- Det som skjer er at når man går lenge på lite og du får denne ekstra belastningen, så vil du få et økonomisk etterslep i denne tiden. Det sier leder i Fattignorge, Georg Rønning.

- Når du blir liggende etter med strømrekningen i en til to perioder så blir det nesten håpløst for mange å komme ajour igjen.

Også hos NAV er det ventet pågang når folk nå får regningen. Det sier Berit Overøye som er leder for NAV i Ålesund. Sist det var høye strømpriser merket de lite til dette, men med så høyre priser som nå så regner Overøye med at flere får vansker.

Liten trøst

Hos krafselskapene i Midt-Norge er det liten trøst å få. På grunn av underskudd på strøm i det nordiske kraftmarkedet har prisen vært oppe i rekordhøye 14 kroner pr kilowattime i februar - tretti ganger mer enn snittprisen i fjor. Og prisen vil ligge høyt også i tiden framover.

Nordmenn har aldri brukt så mye strøm som i januar

Dyrest i Midt- og Nord-Norge

- Rekordhøy pris er ikke nok

Kari Løken, informasjonssjef Tafjord Kraft
Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

- Det ser ut som om strømregningen også for mars og april blir forholdsvis høy, sier informasjonssjef i Tafjord Kraft, Kari Løken.
- Kansje ikke så høy som nå, men vi kan ikke garantere noe når det gjelder prisene framover, sier hun.

Kraftselskapene ber kundene ta kontakt dersom de får betalingsvansker. De vil da kunne vurdere om regningen kan oppdeles, sier Kari Løken.