- Rekordhøy pris er ikke nok

Rekordhøy strømpris er ikke god nok grunn til å ta i bruk de mobile gasskraftverkene i Møre og Romsdal.

Terje Riis-Johansen
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Det sa olje-og energiminister Terje Riis Johansen på en pressekonferanse i dag.

- Jeg har to overordnede mål i forhold til den anstrengte kraftsituasjonen som vi har. Det ene er sikkerheten. Alle i Norge skal være trygg på at de får den strømmen de har behov for. Det andre er at vi skal ha lik pris på strøm i Norge, sa olje- og energiministeren.

De mobile gasskraftverkene kan bli satt i drift som følge av en forsyningskrise, men strømprisen er ikke god nok grunn.

Skuffet

Ordføreren i Aukra, Bernhard Riksfjord fra Arbeiderpartiet, er skuffet over svaret.

Han hadde håpet at den høye strømprisen ville få ministeren til å si ja til oppstart av det mobile gasskraftverket.

- Alle gir nå uttrykk for at vi må bruke det vi har tilgjengelig. Her ligger det nå til rette så det er jo nesten bare å trykke på knappen. Hvorfor bruke 1,5-1,6 milliarder kroner på dette når vi ikke skal ta det i bruk, spør Riksfjord.

Motstand

De mobile gasskraftverkene er uten CO2-rensing og en oppstart møter motstand. SV-politiker Bjørn Jacobsen mener dette ikke har noe for seg.

- Det er forurensende, og det er veldig dyrt å sette i gang. Dessuten stopper det arbeidet med å bygge gasskraftverk med CO2-rensing. De mobile gasskraftverkene er satt opp av hensyn tol beredskap og samfunnssikkerhet og skal ikke brukes til ordinære formål, sier Bjørn Jacobsen.

Det mobile gasskraftverket på Tjeldbergodden

Det mobile gasskraftverket på Tjeldbergodden.

Foto: Tone Iversen / NRK

Høyere beredskap

Men Statnett søker regjeringen om tillatelse til å innføre høyere beredskap for de mobile gasskraftverkene.

Det betyr at de kan settes i drift i løpet av to-tre timer i tilfelle energimangel, varslet Statnetts direktør Auke Lont på dagens pressekonferanse.

- Nå får vi en søknad fra Statnett om en dispensasjon, og den søknaden skal vi selvsagt behandle på en skikkelig måte, sier olje- og energiminister Terje Riis Johansen.

- Hvordan vil du da stille deg til en slik søknad?

- Jeg må nesten få lese den søknaden først. Jeg konstaterer den argumentasjonen som Statnett kommer med i forhold til beredskap. Det er et alvorlig budskap. Men jeg må få gå gjennom søknaden og gjøre en vurdering ut fra det, sier olje- og energiministeren.

- En trussel mot klima

Generalsekretær i Naturvernforbundet Jan Thomas Odegaard er glad for at olje- og energiministeren sier nei til å ta i bruk de mobile gasskraftverkene.

- Vi synes det er bra så lenge disse gasskraftverkene ikke blir startet opp for de representerer en trussel med store klimagassutslipp. Vi håper også at det blir sagt nei til Statnett sin søknad om dispensasjon, sier Odegaard.