Hopp til innhold

Dyrest i Midt- og Nord-Norge

Strømmen er fortsatt dyrest i Midt- og Nord-Norge, der prisen er på over 4 kroner per kilowattime. I tillegg kommer moms, elavgift, nettleie og påslag fra kraftselskapene.

Vannmagasin

Det er lite vann i magasinene i vinter.

Foto: Erling Johnsen / NRK

Kulde og lite nedbør gjør at strømprisen denne uka vil være tidenes høyeste, ifølge energibørsen Nord Pool Spot. Strømprisen har doblet seg på Østlandet i løpet av den siste uka. I tillegg til sprengkulde, skyldes økningen problemer med
kraftanlegg i Europa.

Kaldt i hele Norden

Kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen.

Tor Inge Akselsen, kommunikasjonsdirektør i Statnett.

Foto: NRK

Vi har fått kulde tilbake igjen over hele Norden. Det er først og fremst det som gjør at markedet reagerer, det er behovet for strøm som stiger. En sterkt medvirkende årsak er at en del kraftproduksjon, primært svensk kjernekraft, er ute av drift,
sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett til NRK.

Vil selge gasskraftverkene

Kraftverka manglar vatn

Slår toppen fra 2003

Systemprisen, som er grunnprisen før tillegg for overføring mellom regioner og områder, ligger nå på 1,09 kroner per kilowattime, skriver Aftenposten.

- Systemprisen har aldri vært høyere, sier kommunikasjonsdirektør Siw Hauge i Nord Pool Spot. Hun mener prisen nå har passert den forrige rekorden fra 2003, selv om prisen ikke er justert for inflasjon.

Den store økningen som sprengkulda fører til, kan bety mange tusenlapper i ekstrautgifter. På Østlandet har prisen doblet seg den siste uka, fra en gjennomsnittlig døgnpris på 59 øre per kilowattime til 1,23 kroner.

Vil starte mobile gasskraftverk

- Mange eldre fryser hjemme

Lite vann

Bitende kulde i hele Norden og lav vannstand i magasinene får skylda. Leder Roger Lie i hedgingavdelingen i Hafslund påpeker overfor Aftenposten at beholdningen i vannmagasinene kan nå et kritisk nivå.

- Situasjonen kan bli kritisk når vi nærmer oss snøsmelting fordi flere magasiner kan gå tomme, sier Lie.

Strømprisen i været

Rekordhøy strømpris

Brudd på kabelen mellom Norge og Nederland, samt at en del svenske kjernekraftverk er ute av drift, påvirker også prisen i negativ retning for forbrukerne.

- Hvis det fortsatt blir tørt og kaldt, risikerer vi enda høyere priser. Men det er grunn til å tro at det roer seg utover uken, sier Lie.