Hopp til innhold

Nå skal de lage bølgekraft på Runde

Neste uke skal man teste ut bølgekraftproduksjon utenfor Runde på Sunnmøre. I dag ble installasjonen fraktet til havområdet utenfor.

Ulf Lindeløf

Ulf Lindeløf er daglig leder i det svenske firmaet Waves4power som står bak bølgekraftprosjektet.

Foto: Remi Sagen / NRK

I flere år har det vært snakket om og forsket på hvordan man på best mulig måte kan utnytte havrommet utenfor kysten. Rett utenfor Mågeneset på Runde ligger Olympic Zevs klar til å sjøsette bølgekraftverket som kanskje kan revolusjonere kraftproduksjonen til havs.

Det er foreløpig kun på teststadiet, men i dag ble en stor bølgekraftbøye fraktet til Runde. Det er det svenske firmaet Waves4power som står bak produktet.

– Det er en bøye som fungerer som en sykkelpumpe. Så ligger den som et rør og hele tiden å pumper vann, som vi omsetter til energi, forklarer daglig leder i firmaet, Ulf Lindeløf, om den 42 meter lange installasjonen.

Økt lønnsomhet

Bølgekraftinstallasjon Runde

BØLGEKRAFT: Her blir installasjonen fraktet med båt til Runde.

Foto: Remi Sagen/NRK

Lønnsomhet i bølgekraft har hittil vært vanskelig, men til havs kan dette være veldig lønnsomt.

– Strømmen er veldig dyr ute på fiskeoppdrettsanleggene og oljeplattformene, og det kan vi i prinsipp konkurrere med, sier Lindeløf.

Når anlegget om et par dager er installert i vann skal det ha en kapasitet til å produsere omkring 250 kilowatt timer.

Store muligheter

Anlegget skal overvåkes blant annet fra miljøsenteret på Runde som er en av samarbeidspartnerne. Marinprodusert kraft skal være en større del av energiforsyningen i fremtiden. Å lykkes med dette vil bety mye for mange.

Nils Roar Hareide

Nils Roar Hareide ved miljøsenteret på Runde meiner bølgekraftprosjektet passer perfekt for denne regionen.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Det vil få betydning for oss, men det vil også få betydning for regionen generelt. Det er virkelig behov for å komme i gang med dette grønne skiftet og vi har en fantastisk industri og næringsliv her som passer helt utmerket til å være involvert i noe som dette, sier Nils Roar Hareide ved miljøsenteret.

Svein Gjelseth er utviklingsnavigatør i Vanylven utvikling. Han ser store muligheter med nyvinningen.

– I våre dager er det veldig mye snakk om havrommet og mulighetene der ute. I den sammenhengen så trenger man elektrisk kraft og det er ikke bare enkelt å dra med seg en kabel med landstrøm langt ut i havet.

– Her kommer bølgekraftverket til sin fulle rett og vi ser store muligheter med tanke på oppdrettsnæringen og andre områder, utdyper han.

Starter neste uke

Gjelseth mener dette er en merkedag. Endelig får man testet bølgekraftproduksjon i Møre og Romsdal.

Ulf Lindeløf, Bengt Mårlind, Svei Gjelseth

BØLGEKRAFT: Ulf Lindeløf, Bengt Mårling og Svein Hjelseth var med da installasjonen ble fraktet til Runde.

Foto: Remi Sagen/NRK

– Ja, det er en umåtelig spennende dag i dag. I dag skal bøyen settes ut, sier han.

Produksjonen starter imidlertid ikke umiddelbart.

– Vi skal få den på plass i dag, men vi starter den først i neste uke, så vi får håpe at det blir litt vind da også, sier Lindeløf.

Ved Runde er arbeidet i gang med å installere et nytt bølgekraftverk. Et svenskt selskap har utviklet kraftverket som skal testes i tre år.

Se også tv-saken. Foto/redigering: Remi Sagen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL