Hopp til innhold

Fiskebåt får nytt liv som bølgekraftverk

Bølgekraftverk på fiskebåter kan bli fremtiden. Kraftverket tåler både vær og vind. Det er både miljøvennlig og skal ikke være til skade for dyrene i havet.

Havkraft

Fiskebåten har fått nytt liv som bølgekraftverk. Selve energien skapes i søylene lengst foran i baugen.

Foto: Frequency.no

Gründer Geir Arne Solheim har jobbet med å utvikle bølgekraft i nærmere 17 år. Nå er han endelig på sporet av det som kan bli stort i Norges energifremtid.

Geir Arne Solheim

Geir Arne Solheim har jobbet i snart 17 år med bølgekraft. Nå ser det ut til at han har funnet en løsning som kan fungere.

Foto: Frequency.no

– Jeg tror det kan bli populært fordi det er så enkelt. Man trenger bare en gammel fiskebåt, og så lager man resten av kraftverket ut i fra det, forteller Solheim.

En av fordelene er at båten beveger seg med bølgene. Bølgekraften kan dermed utnyttes maksimalt.

– Båten har ligget til sjøs gjennom vinterstormene, og bølgekraftverket har klart seg helt fint, forteller Edgar Kvernevik fra Kvernevik Engineering.

Han har jobbet tett sammen med Solheim i prosjektet.

Mer lønnsomt enn vindmøller

Nå jobber de med å finpusse kraftverket, og har som mål å bli ferdig med en 1,3 megawattsmodul i nærmeste fremtid. Kraftverket skal ligge ute på åpent hav, og skal ikke være skadelig for fisk og annet liv i havet.

I en vanlig vindmølle produseres det ofte fem megawatt med strøm, men Edgar Kvernevik mener at fem bølgekraftverk på 1,3 megawatt kan være mer lønnsomt enn en vindmølle.

Bølgekraftverk

Slik fungerer et bølgekraftverk i enkle trekk.

Foto: Illustrasjon: Endre Barstad / Fornybar.no

– For lite kunnskap

Professor emeritus i fysikk Johannes Falnes ved NTNU har jobbet med bølgekraft i nærmere 40 år. Han forteller at det skal mye til for å klare å lage et kommersiellt bølgekraftverk.

Johannes Falnes

– Bølgekraft er mer komplekst sammenlignet med vindkraft, og mange har for lite kunnskap om det, sier professor emeritus ved NTNU, Johannes Falnes.

Foto: Tor H. Monsen / NTNU

– Mange som har prøvd å bygge bølgekraftverk, har hatt for lite kunnskap. Bølgekraft er komplekst sammenlignet med vindkraft. For å lage mye energi av vind kan man bare lage en større turbin, slik fungerer ikke bølgekraft. Der må man tenke bølgelengde i stedet, sier han.

– Før i tiden ville ingen trodd på at alle kunne kjøre rundt i biler heller, men fordi Henry Ford kom med en billig og brukbar versjon ble dette tilgjengelig for alle. Slik må vi også tenke med bølgekraftverk, sier han.

Solheim har derimot ambisjonene på plass, og leker allerede med å videreutvikle bølgekraftverket han har laget.

– I fremtiden ser jeg for meg bølgekraftverk i kombinasjon med vindmøller. Kanskje kan vi også bruke gamle oljeplattformer til å lage bølgekraftverk, sier Solheim.

NRK anbefaler