Hopp til innhold

Forhandlingene starter mandag: – Spørsmålet om demokrati blir en utfordring

Fra mandag setter 10 sunnmørskommuner seg ved forhandlingsbordet der målet er å få til en intensjonsavtale om en storkommune der Ålesund er med.

Sunnmørspolitikere

Politikerne på Sunnmøre skal ha flere forhandlingsmøter om å lage en ny storkommune, og startskuddet går førstkommende mandag.

Foto: Trond Vestre / NRK

Dette er det første av flere møter. 29.februar skal det være et felles kommunestyremøte for de 10 kommunene med tilsammen rundt 300 politikere.

De neste månedene vil vise om politikerne klarer å bli enige om en slik avtale som i neste omgang skal behandles i de ulike kommunestyrene.

– Kompetente politikere

Sunnmørspolitikere

Disse politikerne skal prøve å komme til enighet rundt forhandlingsbordet.

Foto: Trond Vestre / NRK

Men forhandlingsleder Erlend Krumsvik i Sunnmøre regionråd, er optimist.

– Jeg har god tro på at arbeidet vil gå godt fremover og at vi får en god intensjonsavtale. Vi har en gruppe politikere som er meget kompetente etter å ha jobbet sammenhengende siden 2014, sier Erlend Krumsvik.

– Hva tror du blir den største utfordringen da?

– Etter den dialogen vi har hatt i sonderingsgruppene så blir demokratimodellen til den nye regionkommunen den største utfordringa, sier Krumsvik.

En skjør balanse

Harry Valderhaug, Svein Værnes og Tore Johan Øvstebø

Tre KrF-politikere i diskusjon: Ordfører i Giske, Harry Valderhaug, varaordfører i Sula Svein Værnes og varaordfører i Ålesund Tore Johan Øvstebø.

Foto: Trond Vestre / NRK

I to dager har politikere og rådmenn i de 10 sunnmørskommunene vært samlet på Storfjord hotell i Skodje. Det er Ålesund, Sula, Giske, Haram, Sandøy, Skodje, Hareid, Ørskog, Stordal og Sykkylven. Stemninga har vært god, men det er mange skjær i sjøen.

Vebjørn Krogsæter og Turid Hanken

Rådmann Turid Hanken i Haram i samtale med ordfører Vebjørn Krogsæter

Foto: Trond Vestre / NRK

Det er store forskjeller mellom kommunene når det gjelder størrelse, og geografisk avstand er en utfordring. Ulike kommuner vil også fremme ulike krav og ønsker som det er lett å kjøre seg fast i. En del av bakteppet er et historisk motsetningsforhold mellom Ålesund og landkommunene som skaper grobunn for skepsis.

Balansen er skjør. Dersom noen få trekker seg ut eller i ettertid sier nei til en fremforhandlet avtale såkan hele prosjektet gå i vasken.

– Vi må ta de vanskelig sakene først

Ordføreren i Ålesund, Eva Vinje Aurdal (Ap), mener det er viktig å ikke utsette de vanskelige sakene.

Eva Vinje Aurdal

Ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal (Ap), mener de vanskeligste sakene må på bordet først.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det er viktig å få avklart om noen stiller ultimatum, og det er også et stort poeng å ta de vanskelige sakene først. Det vil jo vise om det er grunnlag for å gå videre. Det ville være veldig dumt å gjøre det omvendt, at vi legger ned en masse tid og arbeid og så ryker det på slutten, sier Eva Vinje Aurdal.

Også ordføreren i Ålesund peker på demokrati som en av utfordringene i forhandlingene.

– Jeg tror det blir viktig å synliggjøre hvordan vi kan ivareta og viderutvikle demokratiet, og så tror jeg det er mange som synes det vil være a vgjørende hvor maktkonsentrasjonen er. Hva klarer vi å desentralisere og hva må vi samle på ett sted, sier Eva Vinje Aurdal.

– Er du forberedt på at spørsmålet om hvor rådhuset skal stå vil komme opp i forhandlingene?

– Ja, det er jeg forberedt på.