NRK Meny
Normal

Kommer denne gjengen til å velge Ålesund?

Kommunene i Møre og Romsdal skal gjøre sine vegvalg i forhold til kommunesammenslåing innen 1.februar. Det er et åpent spørsmål hva Haram velger å gjøre til slutt, sier ordføreren.

Vebjørn Krogsæter, Dag Olav Tennfjord og Harry Valderhaug

Ordføreren i Haram, Vebjørn Krogsæter (Sp), ordføreren i Skodje, Dag Olav Tennfjord (H) og ordføreren i Giske, Harry Valderhaug (KrF)

Foto: Trond Vestre / NRK

Arbeidet med kommunereformen er på oppløpssida. Mange av kommunene på Sunnmøre er involvert i arbeidet med en ny regionkommune der Ålesund er med.

Haram har vært en pådriver i regionkommuneprosjektet, men nå skal vegvalgene gjøres. Kommunestyret i Haram skal ta stilling i slutten av januar.

50-50 i Haram

Vebjørn Krogsæter

Ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp) mener det er åpent hva som blir utfallet i Haram.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Trolig kommer kommunestyret til å si at vi skal forhandle frem en avtale, og slik det politiske landskapet er i Haram så v il det bli en folkeavstemning, og den kommer trolig til å bli i mai. Da blir det spennende å se hva slags forhandlingsresultat vi får, og om det blir et resultat som fok i Haram har tro på, sier Vebjørn Krogsæter.

– Hvordan ligger det an nå da?

– Akkurat nå er det kanskje fifty-fifty i Haram. I følge de undersøkelsene som er gjort, er det nok vilje i Haram til å gå sammen med andre kommuner, men viljen til å gå sammen med Ålesund er ikke så stor, sier Krogsæter.

Nei til landkommune

Kommunestyret i Haram har sagt nei til å delta i forhandlingene om det såkalte landkommunealternativet som vil være en storkommune på indre Sunnmøre uten at Ålesund er med.

Førsteprioritet for Haram kommune er arbeidet med regionkommunealternativet der Ålesund er med.

– Alternativet til Ålesund er å stå alene, eventuelt sammen med Sandøy kommune. Det er det kommunestyret har vedtatt, sier Vebjørn Krogsæter.

Et puslespill

Det er på mange måter et stort puslespill som skal settes sammen. Hva èn kommune velger å gjøre er også avhengig av andre kommuner gjør. For Haram kan det bli avgjørende hva de andre sunnmørskommunene bestemmer seg for.

– Skulle Skodje gå inn for en landkommune så vil ikke Haram og Ålesund ha felles grense og da vil regionkommunealternativet være ute. Men dersom Skodje går for en regionkommune, og Giske og Sula gjør det samme så vil det helt klart påvirke Haram, sier Vebjørn Krogsæter.

– Haram er viktig for oss

Dag Olav Tennfjord

Hva Haram gjør, er viktig for Skodje, sier ordfører Dag Olav Tennfjord (H).

Foto: Trond Vestre / NRK

Ordføreren i Skodje, Dag Olav Tennfjord (H) har sagt at Skodje er svært nær et retningsvalg. Tennfjord holder kortene tett til brystet og vil ikke gi noen tydlige signaler om hvilken veg han tror det går. Men hva Haram velger å gjøre er viktig.

– Dersom vi ser på pendlermønsteret så viser de siste tallene at det er 910 personer i Skodje som pendler til Ålesund pluss 200 studenter mens det er 212 som pendler til Haram så Haram er viktig for oss, sier Dag Olav Tennfjord.