Hopp til innhold
Redningsaksjon etter at to tsjekkiske klatrere ble meldt savnet etter klatring i Trollveggen
Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Redningsaksjon i Trollveggen

Oppsummert

To tsjekkiske klatrere i 40-årene mistet livet ved Trollveggen etter klatring i engelskruta i slutten av juli. Klatrerne ble hentet ut etter en krevende redningsoperasjon som pågikk i flere dager.

 • Klatrerne hentet ut ved Trollveggen

  De to omkomne tsjekkiske fjellklatrerne ble løftet ut av fjellpartiet ved Trollveggen klokken 14.40 fredag 2. august, melder politiet i en pressemelding. Ulykken skjedde 29. juli, men redningsaksjonen har blitt avbrutt flere ganger grunnet dårlig vær

 • Skal trekke line opp til toppen

  Arbeidet med å få ut de omkomne klatrerne i Trollveggen er svært krevende. Politiet bekrefter at de har vært i ferd med å avlyse aksjonen flere ganger, men akkurat nå har skyene letta i området og den vanskelige operasjonen er i gang, forteller innsatsleder Jørgen Molnes. – Vi har fått klatrere opp på fjellet, omtrent rett ovenfor der de omkomne ligger. Vi har også fått klatrere nesten opp til åstedet. Vi ønsker ikke å ha noen klatrere nærmere der de omkomne ligger på grunn av steinsprang, sier Molnes. De to tsjekkiske klatrerne falt trolig ned den stupbratte Trollveggen under klatring. – Nå skal vi trekke en 1000 meter line opp til toppen ved hjelp av helikopter og de vil ta imot linen og feste den. Så vil vi koble linen til tauet som de omkomne allerede er festet i, sier Molnes.

  Jørgen Molnes ved Trollveggen
  Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK
 • I gang med nytt bergingsforsøk

  Tåka har letta og eit helikopter frå Helikopter Nord gjer nye forsøk i Trollveggen for å hente ut dei omkomne tsjekkiske klatrane. Eit helikopter var nettopp i lufta med ei line ved fjellveggen. Oppdraget blir rekna som svært krevjande på grunn av faren for steinsprang.

  Helikopter i Trollveggen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Nytt forsøk på å hente ut omkomne

  Redningsmannskapa vil prøve å hente ut dei to omkomne tsjekkiske klatrarane ved Trollveggen i dag, så snart vêret tillèt det. Det opplyser politiet. Flyforbodet i området gjeld framleis. Fare for steinras har gjort oppdraget krevjande.