Normal

Fikk plass i bystyret via Facebook

Valgkamp via sosiale medier har gitt resultater for ungdomspolitikerne. Gjennom å oppfordre velgerne til å gi personstemmer, har Høyre fått fem ungdomspolitikere inn i bystyret.

Valgkamp

Mange har vært innom bussen til Høyres ungdomskandidater i løpet av valgkampen. Men flere har tatt kontakt via Facebook.

Foto: Remi Sagen / NRK

I Ålesund er 12 av bystyremedlemmene under 30 år. Hver femte bystyrerepresentant er 25 år eller yngre.

Anette Rakvåg

Bystyremedlem Anette Rakvåg (H)

Foto: Remi Sagen / NRK

Les også:

Anette Rakvåg er 18 år og skoleelev, men også nyvalgt til bystyremedlem. Hun er en av seks ungdomskandidater på Høyre sin valgliste som fikk fast plass i bystyret.

Nå gleder hun seg til å begynne i bystyret i Ålesund.

– Jeg tror det blir bra, kanskje litt skummelt i begynnelsen men det kommer du inn i, sier Rakvåg.

Video FACEBOOKVALG

Brukte Facebook

Sosiale medier har spilt ei sentral rolle i valgkampen. Ved å oppfordre til å gi personstemmer har ungdomspolitikerne gjort et brakvalg.

Nyvalgt bystyremedlem Øystein Tvedt (H), legger ikke skjul på at Facebook har vært viktig for å sanke stemmer.

– Det viktigste for oss var å få høy valgdeltakelse blant de unge. De når du på facebook. Det er en lett og oversiktlig arena til å nå frem til de yngste, sier Tvedt.

Påvirker resultatet
Øystein Tvedt

Bystyremedlem Øystein Tvedt (H).

Foto: Remi Sagen / NRK
Erling Sivertsen

Førsteamanuensis ved høgskolen i Volda, Erling Sivertsen.

Foto: Remi Sagen / NRK
Bjørn Tømmerdal

Ordfører i Ålesund, Bjørn Tømmerdal (H).

Foto: Remi Sagen / NRK

Medievitenskapsmiljøet følger interessert med på hvordan sosiale medier påvirker resultatet.

– De har forstått det at de ikke kan mobilisere på samme måte som de gamle politikerne gjør, ved å stå på stand og putte brosjyrer i postkassen. De bruker den teknologien de har, og som alle er med å deler, sier førsteamanuensis ved høgskolen i Volda, Erling Sivertsen.

For Unge Høyre var 150 personstemmer det som skulle til. De eldre har mye å lære av de unge når det kommer til å mobilisere på nett, mener Sivertsen.

– De eldre politikerne er på Facebook, men de har ikke skjønt hvordan de skal bruke det. De må lære seg å utnytte hvordan det fungerer, så tror jeg de kan gjøre det på samme måte, sier Sivertsen.

Imponert

Ordføreren i Ålesund, Bjørn Tømmerdal (H) er imponert over mobiliseringa. Han ser frem til å samarbeide med et yngre bystyre.

– Det i seg selv er ganske enestående. Det at de har kommunisert med sin egen målgruppe på Facebook har vært veldig viktig, sier Tømmerdal.