NRK Meny
Normal

Fikk plass i bystyret via Facebook

Valgkamp via sosiale medier har gitt resultater for ungdomspolitikerne. Gjennom å oppfordre velgerne til å gi personstemmer, har Høyre fått fem ungdomspolitikere inn i bystyret.

Valgkamp

Mange har vært innom bussen til Høyres ungdomskandidater i løpet av valgkampen. Men flere har tatt kontakt via Facebook.

Foto: Remi Sagen / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

I Ålesund er 12 av bystyremedlemmene under 30 år. Hver femte bystyrerepresentant er 25 år eller yngre.

Anette Rakvåg

Bystyremedlem Anette Rakvåg (H)

Foto: Remi Sagen / NRK

Les også:

Anette Rakvåg er 18 år og skoleelev, men også nyvalgt til bystyremedlem. Hun er en av seks ungdomskandidater på Høyre sin valgliste som fikk fast plass i bystyret.

Nå gleder hun seg til å begynne i bystyret i Ålesund.

– Jeg tror det blir bra, kanskje litt skummelt i begynnelsen men det kommer du inn i, sier Rakvåg.

Video FACEBOOKVALG

Brukte Facebook

Sosiale medier har spilt ei sentral rolle i valgkampen. Ved å oppfordre til å gi personstemmer har ungdomspolitikerne gjort et brakvalg.

Nyvalgt bystyremedlem Øystein Tvedt (H), legger ikke skjul på at Facebook har vært viktig for å sanke stemmer.

– Det viktigste for oss var å få høy valgdeltakelse blant de unge. De når du på facebook. Det er en lett og oversiktlig arena til å nå frem til de yngste, sier Tvedt.

Påvirker resultatet
Øystein Tvedt

Bystyremedlem Øystein Tvedt (H).

Foto: Remi Sagen / NRK
Erling Sivertsen

Førsteamanuensis ved høgskolen i Volda, Erling Sivertsen.

Foto: Remi Sagen / NRK
Bjørn Tømmerdal

Ordfører i Ålesund, Bjørn Tømmerdal (H).

Foto: Remi Sagen / NRK

Medievitenskapsmiljøet følger interessert med på hvordan sosiale medier påvirker resultatet.

– De har forstått det at de ikke kan mobilisere på samme måte som de gamle politikerne gjør, ved å stå på stand og putte brosjyrer i postkassen. De bruker den teknologien de har, og som alle er med å deler, sier førsteamanuensis ved høgskolen i Volda, Erling Sivertsen.

For Unge Høyre var 150 personstemmer det som skulle til. De eldre har mye å lære av de unge når det kommer til å mobilisere på nett, mener Sivertsen.

– De eldre politikerne er på Facebook, men de har ikke skjønt hvordan de skal bruke det. De må lære seg å utnytte hvordan det fungerer, så tror jeg de kan gjøre det på samme måte, sier Sivertsen.

Imponert

Ordføreren i Ålesund, Bjørn Tømmerdal (H) er imponert over mobiliseringa. Han ser frem til å samarbeide med et yngre bystyre.

– Det i seg selv er ganske enestående. Det at de har kommunisert med sin egen målgruppe på Facebook har vært veldig viktig, sier Tømmerdal.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.