Hopp til innhold

5474 ålesundere stemte på nett

Velgerne i Møre og Romsdal sluttet opp om forsøksordningen.

Elektronisk stemmegiving
Foto: Omar Sejnæs / NRK

Da e-valgte stengte fredag kveld kl. 23.59 hadde 5474 ålesundere valgt å stemme elektronisk i kommunestyrevalget på nett. I løpet av fredagen hadde nærmere 1000 personer avgitt sin stemme.

Ivrige ålesundere

På landsbasis hadde 28 001 velgere stemt elektronisk i de ti forsøkskommunene. Opptellingen viser at oppslutningen blant ålesunderne er den tredje beste i landet, kun slått av Sandnes med 8262 stemmer og Bodø med 7014 stemmer.

- Det må vi si oss fornøyd med, sier bysekretær i Ålesund, Tore Hals.

- I Ålesund er det 22 prosent av de som har stemmerett som har forhåndsstemt. 71 prosent av disse har benyttet seg av e-valg.

73 prosent av forhåndsstemmene

Totalt har 27 799 personer benyttet seg av prøveordningen. Ifølge Kommunal – og regionaldepartementet utgjør de elektroniske stemmene 73 prosent av avgitte forhåndsstemmer i forsøkskommunene ved kommunestyrevalget. 10 189 velgere hadde avgitt vanlige papirstemmer.

God oppslutning om fylkestingsvalget

5066 personer valgte å stemme elektronisk i fylkestingsvalget for Møre og Romsdal. Opptellingen viser at oppslutningen blant folk fra Møre og Romsdal er den tredje beste i landet, kun slått av Rogaland med 8011 stemmer og Nordland med 7972 stemmer.

Flest 48-åringer

Tall fra Kommunal – og regionaldepartementet viser at 26 149 personer har avgitt elektronisk stemme ved fylkestingsvalget.

Den nasjonale oversikten viser at 48-åringene var de ivrigste nettbrukerne. De stod for 17,1 prosent av e-stemmene.

Oversikten viser at det var få velgere blant de eldste som valgte å benytte ordningen.

Aldersfordeling ved e-valg
Foto: Kommunal- og regionaldepartementet