NRK Meny
Normal

Står overfor store krav til kutt

Helse Møre og Romsdal står overfor store krav til omstilling og kutt i kostnader. Fem arbeidsgrupper har fått frist til 15. oktober med å komme med forslag til innsparingstiltak for til sammen 50 millioner kroner.

Astrid Eidsvik

I dag presenterte direktøren i det nye helseforetaket en plan for hvordan de skal møte kravene til omstilling og sparing.

Foto: Brede Røsjø / NRK

Arbeidsgruppen som skal ta for seg organiseringen av akutt- kirurgien i fylket, har så vidt startet og vil få det mer enn travelt fremover.

Les også:

For om en måned må de legge frem forslag om hvordan Helse Møre og Romsdal skal tilpasse seg budsjettet for 2012.

– Det er krevende for oss alle å klare å få til gode prosesser, for det er det som er underliggende for at vi skal lykkes med endringene, sier administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik.

Video INNSPARING

Skal gi bedre kvalitet

I dag presenterte direktøren i det nye helseforetaket en plan for hvordan de skal møte kravene til omstilling og sparing.

– Vi er pålagt å se på arbeidsfordelingen mellom sykehusene. Det skal gi en bedre kvalitet, mer robuste fagmiljø, og det skal også gi en økonomisk effekt.

– Kan du si noe om hvordan arbeidsfordelingen blir nå. Ikke minst når det gjelder kirurgi?

– Det er dette som arbeidsgruppen nå skal arbeide med, så konklusjonene er ikke tatt, sier Eidsvik.

124 millioner neste år

Verdiene trygghet, respekt og kvalitet skal bygge grunnlaget. Men Helse Møre og Romsdal har altså en utfordring om å spare 124 millioner neste år.

– Det kan være vanskelig å se sammenhengene. Men god kvalitet er også god økonomi, så dette henger nært sammen, sier Eidsvik.

Sykehus
Foto: Brede Røsjø / NRK

Høyere terskel

I tiden som kommer skal flere syke behandles på dagtid. Terskelen for å bli lagt inn på sykehus blir høyere.

– De som må legges inn på sykehus skal fremdeles det. Men det er faktisk ganske mange pasienter som i dag som kan behandles på dagtid og i poliklinikkene våre.

– Er dette for å spare eller er det med hensyn til kvalitet og trygghet?

– Dette er av hensyn til god kvalitet, avslutter Eidsvik