Hopp til innhold

Familien Steinfeld hedret med snublesteiner

Under 2. verdenskrig mistet familien Steinfeld fra Ålesund livet i Auschwitz. Onsdag ble det lagt ned snublesteiner i deres minne i Ålesund sentrum.

Snublesteiner familien Steinfeld

Kunstner Gunter Demning legger på plass steinene.

Foto: Alt-Jørgen Tyssing/NRK

Gunter Demning

Kunstner Gunter Demning har lagt på plass nesten 60000 snublesteiner.

Foto: Alt-Jørgen Tyssing/NRK

– Jeg blir aldri ferdig med dette prosjektet, sier Gunter Demning.

Kunstneren fra Tyskland har fått et oppdrag om å legge ned snublesteiner for familien Steinfeld i Ålesund Familien på fire mistet livet i Auschwitz i mars 1943 under 2. verdenskrig.

– Det viktigste er å bringe navnene tilbake. En rabbiner i Köln fortalte meg at en mann er glemt når hans navn er glemt, forteller kunstneren.

Det ble også lagt ned snublesteiner i Molde onsdag. Torsdag skal det gjøres det samme i Kristiansund.

60000 snublesteiner

snublestein, jøder, ålesund. holocaust, drept

Snublesteinene til minne om familien Steinfeld.

Foto: Alt-Jørgen Tyssing/NRK

Demning har lagt ned nesten 60000 snublesteiner rundt omkring i Europa til minne om ofrene etter krigen. Therese Alvik har skrevet boken «Familien Steinfeld. Da byen gråt» om ålesundsfamilien som mistet livet for over 70 år siden. Hun var til stede under dagens markering.

– Familien Steinfeld var en helt vanlig kjernefamilie i Ålesund. Mor, far og to ungdommer – Reidun og Morten. De gikk på skole og hadde en forretning rett her nede i Kongens gate. De deltok mye i byen, de var aktive og sosiale, og hadde et stort nettverk. De var med i turnforeningen, i Odd Fellow, i sanitetsforeningen og mye annet, forteller forfatteren.

– Må holde minnet ved like

Therese Alvik

Forfatter Therese Alvik var til stede under markeringen.

Foto: Alt-Jørgen Tyssing/NRK

Det er Stiftelsen Kjell Holm som har tatt initiativ til nedleggingen av steinene i Ålesund. Også for de har det vært viktig at ikke Steinfeld-navnet blir glem og å minne folk på at det kan skje igjen.

– Vi ser tegn i dag på at dette med utenforskap, det å utdefinere folk som ønsket og upassende, fremdeles er veldig sterkt. Man må holde dette minnet ved like. Vi må ikke la det utvikle seg i en så forferdelig retning, mener leder i stiftelsen, Marianne Roald Ytterland.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL