Facebook-profilen fikk sitt eget liv

På Facebook anbefalte en fiktiv «Silje Austnes» en rekke hudpleieprodukter. – Veldig ekkelt, sier hun.

Ble frastjelt facebookprofil

Uhyggelig: Silje Austnes opplevde at uvedkommende opprettet profil på Facebook i hennes navn for å selge hudpleieprodukt.

Foto: Privat

Forrige uke opplevde Silje Austnes fra Haramsøy at uvedkommende hadde opprettet et såkalt «samfunn» på Facebook med hennes navn og profilbilde.

Der anbefalte «Silje» en rekke hudpleieprodukter via linker til en åpenbar falsk Se & Hør-side.

På nettsiden er det avbildet en rekke kjendiser, både norske og amerikanske, som tilsynelatende skryter av disse produktene.

falsk reklame

Advarer: Her er Austnes ute å advarer mot den falske posten. Vedlagt ser man noe av det den falske profilen postet på Facebook.

Foto: Skjermdump

Veldig ekkelt

– Jeg synes det er veldig ekkelt at noen andre har operert på nett i mitt navn i det som må være et svindelforsøk. Det føles veldig invaderende, sier Austnes.

Hun er dermatologisk sykepleier og driver også hjemmeside om skjønnhet og hudpleie.

Hun har flere ganger uttalt seg i media om skjønnhetstips og antar at det er fordi hun er fagperson på området at hun er blitt «brukt» til dette.

Nettspor til India

Hun fikk hjelp av datakyndige venner til å finne ut hvem som stod bak ugjerningen. Til tross for et stødig norskspråk i teksten, stoppet sporene i India.

– Man får ikke et så godt språk igjennom Google Translate. Nordmenn må være involvert, tror hun.

Falsk annonse

Falskt: Hudpleieprodukter med tilhørende rosende kommentar på norsk fra utenlandske profiler var å lese på den falske nettsiden.

Foto: Skjermdump

– En gjenganger

– Mange skriver til meg at de har opplevd lignende ting. Det er jo skremmende, sier Austnes.

Hun er ikke alene. Falske kontoer er blitt et utbredt problem, opplyser rådgiver hos slettmeg.no, Runar Skaare Tveiten.

Hjelp å få

Økende problem: Rådgiver i Slettmeg.no, Runar Skaare Tveiten sier at problemet med falske profiler på Facebook er blitt et økende problem.

Foto: Norsis

– Når det gjelder grove identitetstyveri mottar vi svært få henvendelser, men falske profiler er blitt en gjenganger, sier Tveiten.

Streng straff

Falske profiler er en form for identitetstyveri som har streng strafferamme i Norge. I straffelovens § 190a heter det blant annet at man kan straffes med bot eller fengsel inntil 2 år for å opptre med en annens identitet.

– Treg klagegang

Austnes har henvendt seg til Facebook om hjelp, fremdeles uten respons.

Når det gjelder Facebook kan man ikke kontakte nettsamfunnet direkte. Henvendelser skjer via skjemaer.

Facebook sier de tar alle rapporter om falske kontoer og støtende innhold svært alvorlig.

– Vi jobber hardt for å imøtekomme alle varsel fra brukerne på en hurtigst mulig måte. Det er viktig at brukerne alltid rapporterer feil, støtende innhold og falske profiler til oss. Vi fjerner alt som strider mot våre retningslinjer, opplyser Facebook i en kommentar på e-post til NRK.

Hjelp å få

Tveiten i Slettmeg.no sier at dersom man blir utsatt for grovt identitetstyveri må man straks sperre for adresseendring og kredittvurderinger. Han viser til idtyveri.info for informasjon.

Når det gjelder falske kontoer anbefaler Tveiten å følge veiledningen på slettmeg.no.

– Misbrukes man på en krenkende måte med bilder og kommentarer, bør man anmelde saken til politiet, sier Tveiten.