Skjerper straffen for ID-tyveri

Nicholas Alexander Loos ble frastjålet sin identitet. Stadig flere utsettes for ID-tyveri, og straffen kan bli strengere.

Nicholas Alexander Loos
Foto: Nina Lochoff Dauge / NRK

Stadig flere opplever at andre bestiller varer og tjenester i deres navn og at regningene ender i postkassen til ofrene.

I forslaget til ny straffelov fra regjeringen som Storberget legger fram i morgen, vil identitetstyveri straffes med bot eller fengsel i opptil 2 år.

Telesex og mobiltelefoner

ID-tyveri

Nicholas har samlet en perm full av regninger etter ID-tyveri

Foto: Nina Lochoff Dauge / NRK

Permen til Nicholas Alexander Loos er full. Full av regninger og bestillinger på mobiltelefoner og samtaler til telesextelefoner.

Regninger som står i Nicolas navn, men som han ikke har ringt.

- Det hele begynte med at jeg fikk tre brev i posten, fra Tele 2, Netcom og Telenor, om at jeg hadde blitt kredittvurdert. Da jeg sjekket, fant jeg ut at det var kjøpt åtte mobiler i mitt navn, forteller Loos til NRK.

For 2 år siden ble skattekortet til Nicholas borte i posten. Han tror noen har brukt det for å bestille varer og tjenester i hans navn.

Video nsps_upload_2008_12_17_21_22_12_572.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: ID-tyveri skal straffes hardere

To års fengsel

Justisminister Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget Sett innVisRedigerFjernFlytt

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Nå vil justisminister Knut Storberget endre straffeloven og skjerperammen for de som stjeler andres identitet med bot eller fengsel i opp til 2 år.

- Målet er å forebygge at man bruker ID-tyveri til å oppnå vinning, og at vi kommer tidlig inn i sakene så folk blir stoppet. Dessuten er det viktig å sende et tydelig signal om at samfunnet ser alvorlig på de som tukler med andres identitet, sier Storberget til NRK.

Stadig flere blir utsatt for identitetstyveri, men politiet har fram til nå ikke ført statistikk over hvor mange som blir rammet hvert år.

Mange saker henlegges

De som anmelder identitetstyveri opplever ofte at saken blir henlagt - det er for vanskelig å etterforske. Igjen står ofrene med jobben med å rydde opp i regninger.

- Dette lovforslaget vil ikke alene hindre henleggelser, men min ambisjon er at antallet henleggelser skal bli færre, og at vi skal komme inn tidligere for å stanse den typen adferd, sier Storberget.

Men for Nicholas kommer det nye lovforslaget forsent.

- Politiet avgjør

Anmeldelsen hans ble henlagt og han har sperret personnummeret sitt for kredittvurderinger. Han er usikker på om lovforslaget ville ha hjulpet ham.

- Det kommer an på om politiet velger å gjøre noe med ID-tyverier, ellers vil ikke lovendringen ha noe å si. Jeg tror politiet vil fortsette å henlegge sakene, sier Nicholas Alexander Loos.

Les mer om ID-tyveri:

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger