I helga ble 190 makrellstørjer fanget nordvest for Harøyfalla og Ålesund på Mørekysten. Det gjorde at sushirestauranter over hele Norge heiv seg over telefonen for å sikre seg noe av fangsten. Men selv om fisken ble tatt i nærområdet måtte sushirestauranten på kaia i Ålesund vente lenge på fisken.
- Les også:
For etter at fisken ble tatt på land i Florø har den vært i Oslo. Tirsdag og onsdag ble deler av fangsten blant annet sendt til Tokyo, London og Paris. Onsdag hadde restauranter blant annet i Fredrikstad og Bergen fått inn fisken, men restauranten i Ålesund måtte vente til torsdag. Det humrer de som jobber på sushirestauranten Zuuma i Ålesund over.
– Dette er litt Norge i et nøtteskall,
– I går lå båten Hillersøy, som fikk tunfisken, til kai her i Ålesund. Det beste hadde jo vært om de hadde hatt fisken ombord i båten, og vi kunne få den da. Men den må gjennom et system, ler Andreas Ottosen, som er kjøkkensjef på sushirestauranten Zuuma i Ålesund.
Sjeldent og stort parti
For det tar en stund før man får et så stort parti med tunfisk ut til alle restaurantene, forteller salgsdirektør i Pellagia, Rolf Kristian Våge.
– Hadde vi fått inn fem eller ti fisk hadde dette selvsagt vært mye enklere. Men dette må håndteres på en fornuftig og forsvarlig måte.
– Jeg er sikker på at dette ble gjort så hurtig og effektivt som mulig. Om den hadde kommet frem enda noen dager senere er dette fortsatt et kjempegodt produkt, sier han.
Helt fantastisk
Ventetiden la uansett ikke noen demper på stemningen i Ålesund. Alle i restauranten møtte lastebilen ute på gaten og fulgte den inn i restauranten. Men så ble det straks litt verre. Å få 187 kilo tunfisk ut av en stor kasse og opp på et bord kan være vanskelig.
Seks mann måtte løfte for at den sleipe fisken skulle rikke seg.
– Det blir ikke styrketrening i dag, ler Ottosen.
– Først skulle vi egentlig få en som var hundre kilo tyngre, men jeg er veldig glad nå for at den bare var 187. Jeg er ikke sikker på at vi hadde fått den opp av kassen om den hadde vært tyngre, ler han.
Vincent Caballes er sushichef på Zuuma. Han frydet seg over å jobbe med råvarene.
– Se på dette stykket, smiler han.
Denne fisken vil de huske lenge
Ottosen har aldri før sett en så stor fisk.
– Det er helt fantastisk. Vi kommer til å bruke den til sushi, sashimi, nigiri og maki. Jeg tror den blir veldig ren på smak.
Og denne tunfisken vil de huske lenge.
– Bare det at det er så stor stas for kokkene at vi får en slik fisk, gjør at det er verdt det, sier kjøkkensjefen.