NRK Meny
Normal

Monsterfangsten blir norsk sushi

Fiskebutikker og sushirestauranter over hele landet har i dag mottatt 150-300 kilos tunfisker fanget i Norge. – En helt spesiell begivenhet, sier fiskeribransjen.

Tunfisk St. Raw

Sunyon Chankamnerd skjærer opp tunfisken på 153 kilo, etter at den er kommet inn på kjøkkenet på St. RAW i Fredrikstad.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Tunfisken, eller makrellstørjen, ble fanget nordvest for Harøyfalla på Møre. Fiskeren heter Tore Hillersøy og er den eneste i landet som har de to siste årene fått løyve til å fiske etter makrellstørje eller tunfisk.

Etter 12 timer kunne Hillersøy og resten av mannskapet juble etter å ha dratt i land 190 eksemplarer av den ettertraktede fisken.

Les også:

– Det beste vi har servert noen gang

Sushirestauranter i hele Norge fikk med seg dette, og én restaurant som var raskt ute med å ringe for å sikre seg en slik sjelden fisk, var sushirestauranten St. RAW i Fredrikstad.

– Vi leste i avisen at de hadde fanget makrellstørje og satte i gang en prosess med å få tak i en slik. Det har ikke vært fanget slik fisk i Norge på 30 år. Det er en veldig spesiell anledning, og det er klart vi måtte prøve å få tak i det. Når man driver sushibar, må man ha det beste, sier Charles Svensson, som er medeier i restauranten.

Han vil ikke røpe hva fisken kostet, men sier det ble en del.

– Normalpris er 400-500 kroner kiloen. I Japan ville prisen vært enda høyere. Men kvaliteten på fisken er bedre i Norge. På grunn av at vannet er kaldere, er fisken fetere og dermed er kvaliteten bedre. Det blir det beste vi har servert her noen gang, sier han og smiler bredt.

Fornøyd med kortreist tunfisk

Men sushirestauranten i Fredrikstad var ikke alene om å få en del av fangsten til Tore Hillersøy. Daglig leder ved fiskebutikken Fish Me på Fisketorget i Bergen, Arnfinn Djukastein, kjøpte også en diger tunfisk og var i ekstase.

– Dette er veldig sjeldent. Jeg har stått på torget i snart 30 år, og dette er den tredje fisken vi har på fisketorget i vår butikk så lenge jeg har vært her, sier han.

Også han skryter av den gode kvaliteten.

– Det er en fantastisk god matfisk. Den vi har fått i dag er av veldig god kvalitet. Makrellstørje er regnet som den beste kvaliteten av typene tunfisk. Når fiskene i tillegg er fanget her og det er så kortreist, er det ekstra kjekt. I butikken her fokuserer vi på lokal mat, men det er svært sjeldent vi får inn lokal tunfisk, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stortingspolitiker frikjent

    Tage Pettersen er frikjent av lagmannsretten. Stortingspolitikeren ble saksøkt av Niels J. Wiig for ærekrenkelser mens han var ordfører i Moss. Grunnen var at kommunen anmeldte Wiig for grovt underslag etter en konkurs og sendte ut en pressemelding om dette. Politiet har senere henlagt saken mot Wiig, men han nådde likevel ikke opp i søksmålet mo den tidligere ordføreren. Også søksmålet mot Even Rønvik ble avvist av lagmannsretten.

  • Ung midtstopper klar for Sarpsborg

    Sarpsborg 08 har i dag signert midtstopper Bjørn Inge Utvik fra Sogndal på en treårskontrakt. Det forteller klubben i en pressemelding. Utvik er bare 21 år gammel, men har likevel god erfaring med nærmere 70 kamper på øverste nivå i Norge.

    Bjørn Inge Utvik klar for Sarpsborg 08
    Foto: Sarpsborg 08