NRK Meny
Normal

Eldrebølgen: – De tre byene får de største utfordringene

Vi sender direkte frå Landskonferansen for fylkeskommunale eldreråd 2017

Jon Skarvøy

72 år gamle Jon Skarvøy er leder for fylkeseldrerådet i Møre og Romsdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Mandag starter en landsomfattende konferanse i Ålesund som skal belyse hvordan det er å bli eldre i dag og hvordan det er å bli eldre de neste 20 årene. Konferansen varer i tre dager og samler 90 deltakere.

Forskere, byråkrater og eldreråd fra hele landet møtes for å diskutere fremtidige utfordringer.

Utfordringer

– Den største utfordringa er veksten i antall eldre i årene som kommer og at det er så stor forskjell mellom kommunene. Noen vil takle dette, andre ikke. I Møre og Romsdal er det de tre byene som får de største utfordringene, sier Jon Skarvøy.

Folkehelseinstituttet vil peke på hva forskningen sier om hvordan de eldre klarer seg i hverdagen. KS som er kommunenes interesseorganisasjon, vil sette søkelyset på hvordan kommunene kan møte eldreveksten. Også Husbanken skal komme med innspill under konferansen.

Rapport

Fylkeseldrerådet i Møre og Romsdal har bestilt en rapport som kartlegger rammene for arbeidet i dei kommunale eldreråda i Møre og Romsdal. Kartlegginga blei gjennomført i månedsskiftet april/ mai 2017, og resultata blir presentert under konferansen.

– Det er fantastisk å være eldre i dag. De aller fleste har det kjempeflott, og jeg er en av de. I noen tilfeller glipper det, men fremtidsutsiktene etter mitt syn er at det vil glippe oftere. Vi snakker om utfordringer når det gjelder kapasitet, kvalitet og veksten i antall eldre, sier Jon Skarvøy.

Digitale løsninger

Et annet viktig spørsmål er hvilke konsekvenser det digitale samfunnet kan få for de eldre. Digitale løsninger blir mer og mer vanlig med apper og trygghetsalarmer via mobilen, og det er ulikt hvordan eldre takler dette.

– Noen gjør jo det. Den yngre garde vender seg til det mens den gamle garde av oss er kanskje ikke helt med på dette.

Stortingsvalg

I september er det stortingsvalg, og hvordan politikerne har tenkt å møte de utfordringene som veksten i antall eldre vil skape, blir et viktig tema. De eldre er forberedt på å utfordre politikerne.

– Pensjonistforbundet kommer til å utfordre politikerne. Hva vi vil gjøre på konferansen er avhengig av hvilke forslag som kommer opp. Men ett og annet kan jeg jo tenke meg vil komme opp, sier Jon Skarvøy.