- Kirken ble reddet etter en dramatisk kamp

Leder for det lokale brannvesenet, Bård Magne Sande forteller om kampen for å berge kirken i Rindal natt til lørdag.

Rindal kyrkje ble skadd i brann natt til lørdag. Dermed ble det en noe spesiell gudstjeneste søndag.

Det var en dramatisk kamp mot flammene i tårnet i Rindal kirke natt til lørdag. Lynnedslagene gnistret over store deler av Midt-Norge. Et av lynglimtene flerret gjennom natten over Rindal. Det var trolig det som startet brannen.

Bård Magne Sande

Leder for det lokale brannvesenet, Bård Magne Sande, sier at brannen kunne ha endt mye verre.

Foto: Frode Berg / NRK

Leder for det lokale brannvesenet, Bård Magne Sande, sier det er mange som fortjener takk etter brannmannskapene kjempet mot flammene og vant.

– Det som kunne endt med katastrofe førte bare til små skader øverst i tårnet, sier Bård Magne Sande til NRK.

Kullrestene ligger der

Søndag kunne Bård Magne Sande ta oss med inn i et helt uskadet kirkerom. Men oppe i tårnet viser kullrestene at det var like før den 140 år gamle trekirken kunne ha brent ned til grunnen.

Det er smale stiger og løse treplanker som leder oss oppover i det høye tårnet. Et stykke oppe sier Sande at nå får vi stoppe, og så peker han enda lenger opp, gjennom et smalt hull.

Søkkvåte brannfolk

Brannen sløkt i Rindal kyrkje

Brannmannskapene kjempet mot flammene og vant. Kirken i Rindal brant ikke ned.

Foto: John Storholt

Her sto brannmannskapene og spylte vann for å kjøle ned treverket i tårnet. Alt vannet kom ned igjen og gjorde dem søkk våte.

Men de gav ikke opp selv om vindkastene ristet i tårnet og slo inn gjennom de åpne gluggene. Det tunge spiret ramlet ned og boret seg ned i den harde jorda langt der nede.

– Kirken betyr mye for folk i hele kommunen. Det er her de blir døpt. Det er her de gifter seg. Det er her de samles til jul og til påske. Vi har skjønt mer av dette etter at kirken vår ble reddet fra flammene, sier Bård Magne Sande.