NRK Meny
Normal

Læregutten møter læremesteren

I dag er det klart for den store duellen mellom læremesteren og læregutten. Når Viking og Molde møtes til kamp er Åge Hareide og Ole Gunnar Solskjær beinharde motstandere.

Solskjær Hareide

Ole Gunnar Solskjær har vært Åge Hareides læregutt både på landslaget og i Molde. I kveld er det klart for den store duellen mellom fotballprofilene. Her er de i godt humør under landslagets trening på Bislett i forbindelse med EM-kvalifiseringskampene mot Ungarn og Moldova i august 2006.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Da lille Ole Gunnar Solskjær ble født i Kristiansund en februardag i 1973, var Åge Hareide i full gang med oppkjøringen til årets sesong i Hødd. Hareide var en lang, tynn og hengslete midtstopper på Høddvoll, og var snart klar til å ta sine første fotballskritt ut i den store verden.

Solskjær Hareide

Ole Gunnar Solskjær går av banen i sin siste kamp som spiller for Molde sommeren 1996. Selvsagt er læremester Åge Hareide den første han hilser på.

Foto: NRK
Hareide Solskjær

På samme lag i 1996. Åge Hareide var trener. Solskjær var superspiss med nummer 10 på ryggen.

Foto: NRK
Ole Gunnar Solskjær

Ole Gunnar Solskjær hadde mye å juble for i Molde.

Foto: Hval, Morten / SCANPIX
Hareide Solskjær

Med Åge Hareide som landslagstrener, var Ole Gunnar Solskjær ikke i tvil om at han ville prioritere landslaget.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX
Åge Hareide

Åge Hareide stiller nå i fullt Viking-kostyme. Han er klar til å møte sin tidligere elev.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX
Ole Gunnar Solskjær

Til stor medieoppmerksomhet kom Ole Gunnar Solskjær tilbake til Molde og norsk fotball i november 2010.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
Ole Gunnar Solskjær

Ole Gunnar Solskjær er slått til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Åge Hareide er blant gratulantene.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / SCANPIX

Da Solskjær var 2 år, entret Åge Hareide det som flere år senere skulle bli deres felles arena. Molde stadion ble de to guttenes felles lekegrind. Åge Hareide kom til Molde fra Hødd i sør. Ole Gunnar Solskjær kom fra Clausenengen i nord.

Da Ole Gunnar Solskjær kom til Molde, var Åge Hareide i gang med sin andre periode som trener for klubben i Rosenes by.

Etter mange år på hver sin kant, møtes de i kveld som trener og manager for henholdsvis Viking og Molde.

– Jeg synes alltid det er spesielt å møte Ole Gunnar igjen. Vi har alltid hatt et veldig godt forhold. Men ingen må tvile på at vennskapet settes på vent noen timer mandag kveld. Da sitter han på motsatt trenerbenk og må ses på som en fiende, sier Åge Hareide til TV 2 Sporten.

Styrket stallen etter cupseier

Åge Hareide og Molde hadde i 1994 nettopp gått av Ullevaalgresset som nyslåtte cupmestre. Gulljubelen hadde knapt lagt seg, før Åge Hareide kunne presentere navnene til neste sesongs Molde-tropp. Han var ute etter Hødd-spillere, han jaktet på Ole Erik Stavrum fra Brann og på navnelisten sto også Trond Andersen og Ole Gunnar Solskjær fra Clausenengen i Kristiansund.

Der begynte historien som endte i triumfer for både Molde, Åge Hareide og Ole Gunnar Solskjær. Denne historien er nært knyttet til Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten. Foran 1995-sesongen satset de 30 millioner kroner for å bygge Hareides storlag Molde. En av byggestenene ble Ole Gunnar Solskjær.

En historie med motsetninger og spenninger

Historien om Ole Gunnar Solskjær og Åge Hareide er ikke bare historien om læregutten mot læremesteren. Det er også sunnmøringen mot nordmøringen. Det er midtstopperen mot spissen. Det er Manchester City mot Manchester United. Og politisk er det nå blitt Høyre mot Arbeiderpartiet.

I kveld er det Sørvestlandet mot Nordvestlandet, Viking mot Molde og Hareide mot Solskjær.

City-spilleren så eleven gå til United

Den tidligere City-stopperen Åge Hareide var sommeren 1996 sterkt involvert da eleven hans, Norges største spiss-talent Ole Gunnar Solskjær var på veg til Manchester United.

Mens manager Alex Ferguson på det sterkeste avviste at et Solskjær-kjøp var aktuelt, var ikke trener Åge Hareide i tvil om at Manchester United var rette klubben for Ole Gunnar Solskjær.

– For en avslutter som Ole Gunnar er det oftest bedre å gå til en toppklubb enn en middelmådig klubb. Der vil han få langt flere målsjanser, sa Hareide på spørsmål fra avisen VG 13. juni 1996. Noen få sommeruker senere er Ole Gunnar Solskjær plassert under Alex Ferusons favn.

Med salget av Ole Gunnar Solskjær fikk Åge Hareide 15 millioner kroner å kjøpe nye spillere for.

Sammen igjen på landslaget

Ole Gunnars karriere på Manchester United er historie. Det er så langt også Åge Hareides utenlandske trenerkarriere. Med en dramatisk avgang som trener i Rosenborg, ble Åge Hareide Norges landslagstrener i 2003.

På dette tidspunktet talte Ole Gunnar Solskjær på knappene om landslaget fortsatt skulle ha noen plass i hans liv som fotballspiller.

Men med Åge Hareide på plass, som en landslagstrener som skulle gi nasjonen stolte øyeblikk, var saken klar for Ole Gunnar Solskjær.

- Han har sagt til meg at han vil fortsette på landslaget med meg som trener, sa Hareide, kunne Åge Hareide fortelle.

Ole Gunnar Solskjær slet med skader på denne tiden. Men med Åge Hareides inntreden som landslagstrener var han inspirert til å satse også på landslaget.

– Selv om mitt fokus nå ligger på å komme tilbake på banen hundre prosent, så må jeg innrømme at det frister ekstra å jobbe under Åge igjen, sa Solskjær.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tilbake i norsk fotball igjen

Mens Ole Gunnar Solskjær holdt fast ved å være under Alex Ferunsons vinger i Manchester United, ble det en mer omflakkende tilværelse i nordisk fotball for trener Åge Hareide. Hareide hadde lagt bak seg trenargjerning i Helsingborg, Brøndby, Rosenborg, Landslaget og Örgryte før han kom tilgake til norsk fotball som trener for Viking foran 2010-sesongen.

Ved 2010-sesongens slutt var det klart for den store hjemkomsten til Ole Gunnar Solskjær. Åge Hareide var tidlig ute med å stille seg i gratulantenes rekker.

– Han har lært av de aller beste i en av verdens beste klubber i over 14 år. Ingenting er bedre enn at han nå kommer tilbake og bruker sin kunnskap og sine erfaringer på å gjøre et lag i norsk eliteserie bedre. Det er slik vi vil ha det, påpeker Hareide, sa Åge Hareide til Stavanger Aftenblad.

På pressekonferanse der Ole Gunnar Solskjær ble presentert som ny Molde-manager, hadde Solskjær allerede rost Åge Hareide opp i skyene.

– Åge har betydd veldig mye for meg. Han sto for en offensiv og positiv fotball jeg elsket å spille, og han har en stor del av æren for at jeg ble den jeg er, sa Solskjær, foran et stort pressekorps.

I kveld møtes læremester og læregutt, når Viking møter Molde på Viking stadion.