Her ankommer skolens eneste førsteklassing

Første skoledag er en spennende dag for både store og små. Ved Austefjord skule i Volda var det kun en førsteklassing i år, og henne ble det gjort litt ekstra stas på.

Charlotte Leite Osdal og mamma Victoria Leite Høydal er på vei inn skolegården til første skoledag

Charlotte Leite Osdal og mamma Victoria Leite Høydal er på vei inn i skolegården til aller første skoledag.

Inn på skolebussen for aller første gang for Charlotte Leite Osdal

Charlotte Leite Osdal kjørte skolebussen for aller første gang mandag.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK
Charlotte Leite Osdal blir ønska velkommen av rektor ved Austefjord skule

Charlotte blir ønsket spesielt velkommen av rektor Tom Erik Bogen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK
Charlotte Leite Osdal får hjelp av læreren

På vei inn til klasserommet får Charlotte hjelp av den nye læreren sin May Osdal.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK
Charlotte Leite Osdal

Charlotte tegner hjerter på navnelappen sin.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK
May Osdal

Lærer May Osdal har tegnet alle elvene på tavla for å ønske dem velkommen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

De stod opp ekstra tidlig familien Leite Osdal i Volda mandag. For første skoledag kan en ikke komme for sent til. Mamma Victoria Leite Høydal knytter sko mens pappa Sondre Osdal tar med seg lillesøster Chanell ut i bilen. I dag er det Charlotte som er hovedperson, for hun skal ha sin aller første dag på skolen.

– Jeg skal på skolen. Jeg gleder meg, smiler hun mens hun går ut til bilen.

Hva hun skal lære på skolen er ikke det hun er mest opptatt av å fortelle. Hun vil helst fortelle om den nye sekken og det nye pennalet.

– Ranselen er grønn, sier hun. Og i den har hun blant annet matboksa si som inneholder brødskiver med smelta ost.

I nye skoleklær rekker hun også stolt å vise frem den nye sykkelen hun har fått seg i sommer før skolebussen ankommer. Bak kjører spente foreldre.

– Det er tross alt første skoledag og vi har gledet oss lenge til denne dagen, så vi er veldig klar, sier mamma Victoria Leite Høydal.

Ble gjort stas på av rektor

Siden Charlotte er den eneste førsteklassingen ved Austefjord skule i år, så blir hun gjort litt ekstra stas på når rektor ønsker velkommen til et nytt skoleår.

Etter at rektor har heist flagget får Charlotte blomster før han introduserer henne for de andre elevene ved skolen.

De fleste av elevene kjenner Charlotte fra før av. Hun har gått i barnehage vegg-i-vegg med skolen, og vært med på skolefritidsordningen store deler av året for å gjøre seg kjent med noen av de andre eleven.

Det gjør at mamma Victoria seg komfortabel med å slippe den nybakte førsteklassingen inn i klasserommet på egen hånd. Men hun innrømmer at hun har litt sommerfugler i magen. Som for de fleste andre mødre er det mange tanker som surrer i bakhodet en slik merkedag.

– Jeg håper hun lærer alt hun skal og at hun får mange venner og blir trygg på seg selv, sier hun.

Går i klasse med andre- og tredjeklassingene

Etter at rektor har åpnet det nye skoleåret går hovedpersonen selv inn i klasserommet sammen med den nye læreren sin, May Osdal, for å finne plassen sin. Der blir alle elevene introdusert for hverandre før de synger en sang.

Charlotte følger spent med, og er litt skeptisk til å fortelle hva hun har gjort på i sommerferien med en gang, men så løsner det. Hun kan fortelle at familien har vært på mange fisketurer i sommer, mens de andre elevene lytter oppmerksomt.

Og når det ringer ut til første friminutt er lærer Osdal med elevene ut.

– Jeg vil vite at de føler seg trygge og være med ut for å se at de har det bra. Det er viktig at alle får en god start og føler seg velkommen, sier hun.

Hun har kun sju elever i klassen, men siden klassen har elever bestående av både første-, andre- og tredjeklassinger er det en krevende jobb.

– Det krever mye forberedelse for du må ha en undervisning som gjør at alle kan henge med. Det kan ikke være for vanskelig og ikke for lett. Men de lærer seg gode arbeidsvaner, sier hun.

Læreren har gledet seg til å komme i gang med skoleåret og forteller at det som oftest er mest stas ved skolestart å få seg nye skolebøker.

– Det å få sin egen mattebok og norskbok, det er det største for elevene, sier hun.

– Kjekt på skolen

På første skoledag skal sekkene fylles opp med bøker, blyanter, viskelær og mange nye impulser. Den nybakte førsteklassingen synes hun har fått en snill lærer, og at første skoeldag levde opp til forventningene.

– Det var kjekt, sier hun.