NRK Meny
Normal

Hanne (23) er fersk i lærerjobben – Det er litt skummelt

– Når jeg skal stå foran klassen på mandag så vil jeg nok ha sommerfugler i magen, sier Hanne Katrine Sundby.

Hanne Katrine Sundby

Hanne Katrine Sundby har flyttet en del bøker og pulter i forberedelsene til skolestart mandag. Nå gleder hun seg til å komme i gang.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Hanne Katrine Sundby

Den ferske læreren er blitt tatt godt imot av de andre lærerne ved Hessa barneskole i Ålesund.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK
Hanne Katrine Sundby

Etter at lærebøkene er lest og forberedt skal de fortsatt telles, flyttes og bæres rundt på skolen til de riktige klasserommene.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK
Hanne Katrine Sundby

I dette klasserommet skal 23-åringen undervise i både engelsk og RLE (religion, livssyn og etikk).

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Det har vært en hektisk uke i forberedelsene til skolestart for lærerne.

Det faglige innholdet skal være klart til elevene kommer, men det skal også bæres bøker og pulter mellom klasserommene.

– Starten på et skoleår fikk vi aldri vite om på utdanningen. Det er veldig mye som skal gjøres og samkjøres av praktiske ting. Så jeg skjønner at møtet med skolehverdagen blir et sjokk for mange, forteller Hanne Katrine Sundby som starter for første gang som timelærer på mandag.

– Nå skal man klare seg alene

Sundby skulle egentlig ha vært ferdig utdannet like før sommeren, men tok ekstra fag og gjorde seg ferdig til jul. Derfor har hun noen timer som vikarlærer på baken. Men nå er likevel mye nytt. Som timelærer har hun mye mer forarbeid og planlegging enn hun hadde som vikar.

– Det er litt skummelt å ha ansvaret alene. Jeg har alltid vært vant til å ha en to-tre andre lærere å samarbeide med. Nå skal en klare seg alene, og det merkes, sier hun.

Ville ha utfordringer

Sundby skal undervise i engelsk, musikk og RLE (religion, livssyn og etikk) i tillegg til å ha spesialundervisning.

– Jeg er nervøs og veldig spent på hvordan det blir å komme inn som hovedlærer, sier hun.

Men hun søkte seg til læreryrket nettopp for å få utfordringer så hun føler seg trygg på at hun vil trives.

– Jeg synes det er veldig kjekt å jobbe med barn, så yrket tror jeg passer meg bra. Dessuten liker jeg å ha det hektisk, sier hun.

Tenkte mye på arbeidstid og lønn

Sundby starter for alvor i yrket midt i en omfattende streik. Med mer enn 2200 nye lærere ut i streik, vil mer enn 7700 lærere være ute i streik mot slutten av kommende uke. Selv har hun ikke merket så mye til streiken enda.

– Det er veldig spennende å se hvordan det blir. Det har mye å si for min arbeidstid, men jeg håper på en snarlig løsning, sier hun.

Hun forteller at hun tenkte både på arbeidstid og lønn da hun skulle bestemme seg for hvilken utdannelse hun skulle satse på.

– Jeg var klar over at det ville bli mye arbeid som lærer. Men selv om jeg var forberedt så er det mer enn jeg trodde, sier hun.

Har tenkt mye på hva slags lærer hun vil bli

Da Sundby selv gikk på skolen likte hun læreren sin veldig godt.

– Jeg følte jeg kunne prate med læreren min da jeg gikk på skolen. Det synes jeg er viktig. Jeg vil også jobbe for å være en lærer som elvene føler at de kan prate med.

Samtidig forventer hun at elevene møter henne med respekt.

– Vi må ha gode regler og jeg vil fortelle elevene fra første stund hvilke forventninger jeg har til dem. Sammen skal vi bli enige om hva som er greit og hva som ikke er greit, sier hun.

– Jeg har tenkt å være bestemt, men rettferdig. Og så tenker jeg at om de er grei, da skal jeg være grei. Det må være begge veier, smiler hun.

Klar til å begynne

Selv om forberedelsene har vært travle er hun nå klar for å sette i gang.

– Nå gleder jeg meg. Nå vil jeg begynne. For jeg vet jo egentlig ikke helt hva jeg går til før vi får startet ordentlig mandag, sier hun.