NRK Meny
Normal

Bekymret for rehabiliteringsentrene

Rehabiliteringstjenesten kan stå fremfor store endringer. I dag drives den av helseforetakene. Etter planen skal kommunene ta over. Det skaper bekymring.

Mons Otnes

Mons Otnes (Ap) er ordfører i Surnadal og leder i ordførerkollegiet på Nordmøre.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

I Møre og Romsdal gjelder dette sentrene på Mork i Volda og i Aure. Ifølge Samhandlingsreformen skal det satses på utbygging av kommunale tilbud. Mange frykter at utbyggingen kan ta tid, og at små kommuner får problemer med å takle denne utfordringen.

Leder for ordførerkollegiet på Nordmøre, Mons Otnes, er nå en av de som uttrykker bekymring.

– Nå har Helse Møre og Romsdal skåret helt inn til benet. Nå er jeg svært bekymret. Vi trenger den spesialiserte rehabiliteringstjenesten. Vi har gode tilbud på Mork og i Aure, sier Otnes.

Helse Møre og Romsdal har et overforbruk på 60 millioner kroner. De har store utfordringer med egen bygningsmasse og drift, og skal sette seg i økonomisk stand til å bygge nytt sykehus for Nordmøre og Romsdal.

I planene fra Helse Møre og Romsdal har det ligget en overføring av aktivitetene ved Nevrohjemmet til nevrologisk avdeling i Ålesund og Molde. Det har vært lagt opp til reduksjoner ved Aure rehabiliteringssenter, og det samme ved Mork i Volda.

Kommunene er ikke i stand til å overta dette ansvaret ennå, sier Otnes til NRK.