Hopp til innhold

Baasmo Christiansen: – Mye lidelse i veggene

Villmark 2 er spilt inn i et bygg som tidligere har vært både tuberkulosesanatorium og psykiatrisk sykehus. Skuespiller Anders Baasmo Christiansen ble fascinert under innspillingen av filmen som har førpremiere fredag kveld.

Villmark 2

VILLMARK 2: F.v. Anders Baasmo Christiansen, Pål Øie og Ellen Dorrit Petersen.

Foto: Magnus gamlem

Fredag kveld er det førpremiere på den norske storfilmen, Villmark 2, og det er Stranda og Storfjord kulturhus, som har fått æren av å vise filmen først.

Årsaken er at filmens regissør, Pål Øie, kommer fra bygda. Han beskriver handlingen i filmen slik:

– Det er fem kontraktsarbeidere som reiser opp til en nedlagt bygning som ligger majestetisk til i villmarken. De skal forberede rivingen av bygget, men oppdager raskt at det finnes noe i veggene som ikke er så lett å fjerne. Utover det vil jeg ikke røpe noe, sier han om skrekkfilmen.

Harastølen i forfall

SANATROIUM: I dette bygget spilte de inn Villmark 2.

Foto: Raymond Lidal / NRK

– Et helt vanvittig bygg

Det gamle bygget Øie snakker om, er det gamle sanatoriet i Luster i Sogn. Skuespiller Anders Baasmo Christiansen ble fascinert av det slitte, nedlagte bygget.

– Det er jo et helt vanvittig bygg. Et svært, massivt, hvitt, stort murbygg langt oppi åssiden i Lusterfjorden i Sogn. Jeg var og besøkte det for å gjøre litt research til filmen og du verden. Jeg gikk rundt der, og det var mye lidelse i veggene, og et ganske fascinerende, spennende og creepy sted, beskriver han.

– Det vokser liksom trær inn og ut av bygget kan du si, forteller Baasmo Christiansen om bygget som både har fungert som tuberkulosesanatorium, psykiatrisk sykehus og asylmottak gjennom tiden.

Rød løper og champagne

Fredag kveld blir det rød løper, champagne og feiring på Stranda. Og lørdag er det Sogndal som får vise førpremiere av filmen.

– Det er bare å strømme til kinoene. Det er en spennende handling helt fra starten av med et reelt problem og prosjekt, så oppstår det problemer som gjør det veldig spennende, sier hovedrolleinnehaver Ellen Dorrit Petersen.

– I en skrekkfilm er lyd og musikk halve filmen. Det er en pakke av lyd, musikk og visualitet som er spennende å by på, sier Øie.