NRK Meny
Normal

Åpen gard søndag – men tvinges til å legge ned

Han åpner fjøsdøra for alle på søndag og inviterer til Åpen Gard, Wollert Dankert Krohn, men det er med delte følelser, for den bynære gården må han legge ned.

Wollert Dankert Krohn

Wollert Dankert Krohn gleder seg til å la folk oppleve dyr og gårdsliv, men det er med et litt vemod.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Han er sjette generasjon på Krohngården i Molde, Wollert Dankert Krohn – en av de siste bybondene i Molde. Han er stolt av å være bonde og stolt av gården sin – Indre Årø gård der familien har drevet gårdsdrift siden 1849.

Gir opp kampen

Men det går raskt mot slutten for gårdsdrifta – inneklemt som gården er med Molde lufthavn som nærmeste nabo i sør – en flyplass som krever stadig mer av matjorda hans. Nord for gården går innfartsvegen til Molde – E39 som skal utvides til 4-felts veg og dermed krymper gården enda mer.

Wollert Dankert og kona Svanhild har gitt opp kampen og bestemt seg. De legger ned drifta og selger gården til anna næringsvirksomhet.

Les også Tuntreet som må ofres

Indre Årø Gård - Krohngården i Molde

Indre Årø gård fra 1849 krympes av flyplass og E39 og må legges ned.

Foto: Flyfoto.no

Men søndag inviterer de likevel nok en gang til Åpen Gard i regi lokalt bondelag.

– Her kan folk som kjøper melka på kartong få oppleve at den virkelig kommer fra kua, sier Wollert.

Åpen Gard er landbrukets store årlige familiearrangement. Bondelaget kaller det den viktigste døråpner mellom landbruket og resten av befolkninga. Dette er dagen da alle kan komme på gårdsbesøk for å gjøre seg kjent med bonden, matproduksjon og livet på gården.

Krohngården er en gammel gård med båsfjøs som drives på tradisjonelt vis, men her vil store og små under Åpen Gård søndag få oppleve kyr, hester, høner, sau og griser, kaniner, moskusender og mere til.

I tillegg til Krohngården blir det Åpen Gard også på Åsagarden i Eidsvåg i Nesset søndag.

Bybond Wollert Dankert Krohn

Rundballene kan brukes til så mangt - også til å reklamere for Åpen Gard.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK