NRK Meny
Normal

Listhaug: – 30.000 færre asylsøkere til Norge

Bare 1/10 av det regjeringen hadde forutsett vil få oppholdstillatelse, forteller Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Sylvi Listhaug

REDUSERES: Ifølge prognosene vil antall asylsøkere i Norge reduseres kraftig. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) mener Norge har lykkes i sine signaler om innstramming.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

Under et besøk på et asylmottak i Ulstein kommune på Sunnmøre, fortalte Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) at antall asylsøkere til Norge reduseres fra 33.000 til 3.500.

– Det som har skjedd er at grensekontrollene i Europa har blitt innført i en rekke land, at vi har strammet inn asylpolitikken i Norge og at EU og Tyrkia har inngått en avtale som har gjort at tilstrømmingen der har gått ned. Det betyr at signalene i Norge om innstramming, at vi ønsker kontroll på innstrømmingen, har nådd ut og det er jeg veldig glad for, sier Listhaug.

– Handler om langsiktig tenking

1/10 av det regjeringen hadde forusett vil få oppholdstillatelse i Norge. Listhaug sier at den kraftige nedjustering ikke skal føre til at de som trenger asyl skal være redde for å søke til Norge.

– Har Norge blitt et skremselsland?

Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale.

Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale er på besøk i Ulstein kommune mandag, for å besøke lokale bedrifter.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Nei, Norge har blitt et land der vi har gitt tydelig signal om at dersom du ikke har behov for beskyttelse er det ingen grunn til å komme hit. Vi har et system som er strengt, og de som får avslag ønsker vi å sende ut.

Ifølge Listhaug er Norge blant de landene som lykkes best i å sende ut de som får avslag på søknaden sin.

– Det er viktig, for det handler om langsiktig tenking om velferdsmodellen vår. Om at vi skal ha kontroll på tilstrømmingen og at vi skal kunne konsentrere jobben fremover om å integrere de som kom i fjor, sier hun til NRK.

Mener innstramming vil spare store beløp

Regjeringen er allerede i gang med å redusere antall asylmottak i Norge. At mindre vil få oppholdstillatelse vil spare penger, forteller Listhaug.

– Vi er nå i prosess med å bygge ned kapasiteten på asylmottakene. Det vil også være mindre behov for bosetting av enslige mindreårige asylsøkere. Det betyr at vi vil kunne spare inn store beløp på dette området, spesielt til neste år når antallet blir nedjustert.

– Dette vil også bety redusering av arbeidsplasser, innenfor dette området, i distriktene?

– Det var store protester når mange av mottakene ble opprettet i all hast i fjor, når vi fikk en voldsom tilstrømming på kort tid. Nå er det protester på at de samme mottakene legges ned. Dette er et vanskelig område der man ikke kan gjøre alle til lags. Vi må legge ned kapasiteten når det kommer færre, men det er umulig å spå fremtiden, sier Listhaug.