Hopp til innhold

Aasen om nabopraten: – Jeg er spent på utfallet

Møre og Romsdal fylkeskommune starter nå samtalene med nabofylkene, men det er uenighet blant fylkespolitikerne om utfallet.

Fylkesutvalget i Møre og Romsdal diskuterer regionreformen
Foto: Trond Vestre / NRK

Fylkestinget har tidligere sagt nei til å snakke med nabofylkene om en eventuell sammenslåing, men etter at kommunalministeren la frem regjeringens forslag til regionreform blilr det nå samtaler med Trøndelagsfylkene, Oppland og Sogn og Fjordane.

Regjeringen vil redusere dagens 19 fylker med 10 store regioner. Fristen for vedtak om sammenslåing er 1.desember 2016

Mandag kveld ble politikerne i fylkesutvalget enige om opplegget for samtalene. Mange fylkespolitikere ønsker å beholde Møre og Romsdal som i dag, men det store spørsmålet er hva som skjer dersom Nordmøre heller vil til Trøndelag.

Åpent

Jon Aasen

Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) tror utfallet er åpent.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg tror vi får en tydeligere debatt om hva grenseområdene ønsker. Ønsker Nordmøre i det hele tatt å ha Møre og Romsdal samlet eller vil Nordmøre si at nå har kommunalministeren åpnet for at vi kan bli en del av midt-Norge. Det samme gjelder sørover. Det er ganske åpent hva som kan skje, sier fylkesordfører Jon Aasen (Ap).

– Er du spent?

– Ja, jeg er veldig spent.

Tror ikke nordmøringene hopper av

Frank Sve

Frank Sve (Frp) mener Møre og Romsdal har gode muligheter for å bestå

Foto: Trond Vestre / NRK

Frank Sve (Frp) vil ha en aktiv dialog og sier samtalene må bli noe mer enn et kaffeslaberas. Sve er overbevist om at Møre og Romsdal vil bestå som eget fylke.

– Jeg har ingen tro på at vi har noe i Bergen å gjøre, og jeg har ingen tro på at vi blir trøndere. Jeg tror Nordfjord og områdene sør om oss kan finne på å gå til Møre og Romsdal, men vi er en sterk enhet sjøl, sier Frank Sve.

– Jeg tror ikke nordmøringene hopper av. Når nordmøringene tar seg litt tid og setter seg inn i hva de da går til og får så kommer de aldri til å gå til Trøndelag, sier Sve.

Tilhørighet

Mette Belden

Nordmørslistas Mette Belden tror det kan bli vanskelig å holde Møre og Romsdal sammen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Sykehussaken utløste en debatt på Nordmøre om tilhørigheten til Møre og Romsdal. Mange har tatt til orde for å innlemme Nordmøre i en stor Trøndelagsregion.

Mette Belden fra Nordmørslista tror det kan bli vanskelig å holde Møre og Rosmdal samlet.

– Når vi hører argumentasjonen til de lenger sør i fylket så føler jeg at det spriker ganske godt etterhvert, sier Belden.

Skeptisk

Steinar Reiten

Steinar Reiten (KrF) frykter konsekvensene av samtalene med nabofylkene.

Foto: Trond Vestre / NRK

Men KrF-politiker Steinar Reiten er svært skeptisk til nabopraten som Møre og Romsdal skal ha. Reiten frykter at disse samtalene kan gi Møre og Romsdal dødsstøtet.

– Vi er redd for at i det øyeblikket vi setter i gang slike nabosamtaler så blir det fullt sprik i rekkene. Vi ser allerede nå at det er svært ulike meninger i fylkestinget. Jeg tror resultatet fort kan bli at vi blir slått sammen med Trøndelag i en stor midt-norsk region, sier Steinar Reiten.