NRK Meny
Normal

– Viktig for våre ansatte at kronprinsen kommer

Konsernsjef Gunvor Ulstein understrekte tirsdag de vanskelige tidene næringen er inne i da de fikk besøk av kronprins Haakon. – Jeg synes dere viser stor vilje til forandring, og å finne nye løsninger, sier han.

Kronprins Haakon i Ulstein 02. juli 2015.

Kronprinsen fikk se det store skipet, Island Venture, som nå bygges ved Ulstein.

Blomsterjente Emilie Flote

Emilie Flote fikk gi kronprinsen blomster da han ankom.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK
Kronprins Haakon og Gunvor Ulstein

Kronprins Haakon ble tatt imot av blant annet Konsernsjef i Ulstein Group, Gunvor Ulstein.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Ivrige femteklassinger fra barneskolen i Ulsteinvik møtte kronprins Haakon da han tirsdag var på besøk ved Ulstein Group i Ulsteinvik. De jublende elevene synes det var stor stas å få møte kronprinsen, og Emilie Flote ga kronprinsen blomster.

– Du var veldig flink, sa kronprinsen til den spente femteklassingen.

Kronprinsen møtte flere av de ansatte

Det første kronprinsen fikk oppleve i Ulsteinvik var omvisning til blant annet den største båten Ulstein har bygget, Island Venture.

Kronprinsen fikk se arbeiderne i sving, og arbeiderne selv syntes det var stas å få kronprinsen på besøk.

Jon Arild Edø

Formann for West Coat, fulgte spent med da kronprinsen ankom Ulstein Group.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Ja, det er veldig kjekt, sier Jon Arild Edø, som er formann for West Coat som har ansvar for malingsarbeidet på det enorme skipet.

Konsernsjefen i Ulstein Group, Gunvor Ulstein, fortalte ivrig da hun viste kronprinsen rundt.

– Jeg synes det er fantastisk flott å få ta imot kronprinsen som jeg opplever som veldig interessert i den maritime næringen, sier hun.

Kronprinsen på Ulstein
Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Hun fortalte kronprinsen at hun syntes det er bra at han bruker tid på å besøke Sunnmøre, og se på verdiskapingen som skjer i den maritime klynga. Hun sa også at det er til inspirasjon for de ansatte at kronprinsen viste så stor interesse for det han fikk se.

– Det inspirerer oss til videre arbeid. Det kan en leve lenge på, sier Ulstein.

Informerte kronprinsen om vanskelige tider i bransjen

Under Nor-Shipping messa fikk Ulstein Group prisen «Next Generation Ship Award» for hekkutforminga X-STERN. Designet skal både få ned kostnadene og miljøkonsekvensene samtidig som det øker tryggheten. Det trakk også Ulstein frem da hun fortalte om familiekonsernet til de fremmøtte.

Island Venture

Kronprinsen fikk se det største skipet som er blitt bygd ved verftet.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Jeg synes det var morsomt at vi akkurat i dag at vi mottok pris fra Hans Majestet Kongen, sier Ulstein til kronprinsen.

Men Ulstein var også opptatt av å få formidlet de krevende tidene næringen nå opplever. Snart 1000 personer har mistet jobben siden jul, og 40 skip er ankret opp. Verdier for mellom 10 og 20 milliarder ligger stille. Gunvor Ulstein ser ikke bort fra at det blir permitteringer også i Ulstein Group om det ikke blir betydelig oppgang i markedet. En post på omvisningen var derfor at kronprinsen fikk se X-bow skipet Blue King, som ligger i opplag ved verftet.

Kronprins Haakon foran skip i opplag

Gunvor Ulstein viste kronprinsen X-bow skipet Blue King som ligger i opplag ved verftet.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Dette er et resultat av tidene vi er inne i, sa Ulstein til kronprinsen da hun viste ham skipet.

Men hun understreker at de har klart seg gjennom vanskelige tider før.

– Slike tider gir også muligheter, sier Ulstein.

Hun dro frem eksempelet da Ulstein bestemte seg for å investere i verft, selv om de så at lavkostnadsland som Kina kom for fullt.

– Men beslutningen om å investere i verft har vi tjent inn igjen mange ganger, sier hun.

Ulstein så at lavkostnadslandene var gode på stål og rør, men de fikk problemer når det skulle kobles strøm på. Derfor valgte de å satse på automasjon, og de har fokusert på at Ulsteinvik skal være laboratoriet.

– Det vi bygger her skaper 90 prosent av verdiskapningen her hjemme i Norge. Vi har tre båter i ordreboka. I tillegg skaper designet vi selger 60 prosent av verdiskapningen her hjemme. Det gir ringvirkninger i hele klynga, sier hun.

Kronprinsen tror næringen vil klare å omstille seg

Etter det nesten tre timer lange besøket sier kronprinsen at han synes han ser mye vilje til å omstille seg og se muligheter i et vanskelig og krevende marked.

Kronprins Haakon Magnus

Kronprins Haakon Magnus tror på at den norske næringen kan klare å omstille seg for å klare seg gjennom tøffe tider.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Mange ser på det som en mulighet for å kunne tenke nytt, og finne andre måter å gjøre ting på som kanskje er mer effektivt, samtidig som de leter etter nye markeder og ny teknologi. Så vi får håpe at det også kommer noe positivt utav det.

– Men det er et tøft marked, det har de virkelig understreket her i dag.

Det er fjorten år siden kronprinsen besøkte Ulstein sist.

– Det er spennende å se dimensjonene. Det er imponerende det arbeidet de gjør her, sier han.

Ville vite mer om klimautfordringer

Kronprinsen var også interessert og stilte spørsmål til Ulstein under presentasjonen hva de gjør for å jobbe for en grønnere næring.

– Vi jobber alltid med tanke på at vi skal klare å redusere utslippene våre. Vi i maritim næring har gjort mye opp igjennom for å redusere utslippene. Noen av de mest miljøvennlige formene for transport er på sjø. Men da må vi flytte mer av det vi har på land til sjø. Vi må samarbeide med EU og jobbe med infrastrukturen, svarte Ulstein kronprinsen.

Kronprinsen fikk på besøket i Ulsteinvik også høre fra bedriften Metizoft, som jobber med grønn transport.

Tidligere tirsdag har kronprinsen vært på besøk ved Volda videregående skule der han har møtt elevene og snakket om verdighet i forbindelse med prosjektet Dignity Day.