Normal

– Vanskeligst å få med sunnmøringene

Tresfjordbrua var hele tida et romsdalsprosjekt mente sunnmøringene. Dette ifølge en av ildsjelene i prosjektet – sunnmøringen Nils Valde. Men heller ikke moldenserne forsto at dette var viktig, sier han.

Ildsjelene bak prosjektet prøvergår den nye brua

Opplev ildsjelene sin kamp for Tresfjordbrua i denne videoen - vi besøker Tresfjordbrua sammen med dem. Foto dronebilde: Møre UAS

Tresfjordbrua var hele tida et romsdalsprosjekt mente sunnmøringene, ifølge en av ildsjelene i prosjektet – sunnmøringen Nils Valde. Men heller ikke moldingane forsto at dette var viktig, sier han.

Fire av ildsjelene gjennom flere tiår prøvegår den nye staselige Tresfjordbrua midt i innspurten for å gjøre brua klar til åpningsfesten lørdag, da statsminister Erna Solberg skal åpne den.

Tresfjordbrua

Tresfjordbrua sett fra Remmemsida mot øst

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Et av de største samferdselsprosjekta noen gang i Møre og Romsdal med en prislapp rundt 1,7 milliarder kroner for fellesprosjektet Vågstrandtunnelen og Tresfjordbrua. Halve regninga skal bilistene sjøl betale i bompenger gjennom maksimalt 15 år.

Styreleder i Eksportvegen as, Roald Fiksdal tror det skjer langt raskere. Om 10 år er det kanskje nedbetalt – hvem vet, spør Fiksdal.

Hard kamp

Torgeir Stene

Torgeir Stene har vært med i kampen for Tresfjordbrua siden starten i 1986

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Men kampen for brua har vært hard, sier major Birger Lilleheim. Han har vært med i arbeidet for brua siden starten for 30 år siden. Det var også Torgeir Stene som forteller at de har besøkt ni samferdselsministere om saken gjennom disse åra.

Eksportvegen

Nils Valde

Nils Valde

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Nils Valde kom med i arbeidet fra Rauma, der han var ordfører på slutten av 80-tallet.

Valde, som sjøl er sunnmøring, syns nettopp sunnmøringene var vanskelig å få med på laget.

Å få den gemene hop til å forstå viktigheten av ei bru, var svært vanskelig til å begynne med, sier Valde. Det løsna først når næringslivstopper på Sunnmøre sa dette var det viktigste samferdselsprosjektet i vårt fylke – dette var eksportvegen ut av Møre og Romsdal.

Også å nå fram hos våre lokale stortingspolitikere var ei utfordring. De hadde så mange samferdselsprosjekt. Vi kjempa lenge mot Kvivsvegen, sier Valde, som stortingspolitikerne mente var viktigere og måtte komme først.

Fellesprosjektet

Ildsjeler bak Tresfjordbrua

Stolte av ei flott bru de har kjempa for i mange tiår. Fra venstre Roald Fiksdal, Torgeir Stene, Birger Lilleheim og Nils Valde.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Men gjennombruddet kom i 2007, da de to vegprosjekta - tunnel på Vågstranda og bru over Tresfjorden - ble samla i ett fellesprosjekt. Nå er begge realisert og som Nils Valde minner oss på: Hvem husker vel de tapte slag på seierens dag.