En svipptur til byen kan bli kjempedyr

ÅLESUND (NRK): En kjapp tur til byen med båt kan bli en svært dyr fornøyelse. Og glemmer du å betale vanker det straffegebyr. Timebetalte kaiplasser finnes ikke.

Brosundet Ålesund

Alle vil ha fritidsbåtene i indre havn, Brosundet, i Ålesund. Da er det vanskelig å finne plass til både korttidsgjester og de som vil betale døgnleie for bryggeplass.

Foto: Terje Reite / NRK

I Ålesund må man altså betale døgnleie for kaiplass om man kommer med fritidsbåt og bare vil rusle litt i gatene og eventuelt kjøpe en softis.

Opp på prisen for en softis kommer en døgnleie på 150 kroner. Syns man dette er ille og «glemmer» å betale kommer det et straffegebyr på 500 kroner som kommer opp på de første 150.

Fritidsbåt i Ålesund

Her legger familien Bø fra Sula til kai i Ålesund. De ble svært overrasket over å måtte betale døgnleie for en svipptur innom Ålesund.

Foto: Johannes Bø / Privat

Møtt med krav om 150 kroner kroner

Ragnhild Vatne Bø og hennes familie er blant dem som har fått oppleve prispolitikken som fritidsbåtflåten utsettes for i Ålesund. De tok båten over Borgundfjorden fra nabokommunen Sula. Sammen med venner ville de oppleve Ålesund og gå på en av kioskene for å kjøpe en softis.

Ragnhild og Malene Bø

Ragnhild Vatne Bø og dattera Malene trivest godt i båt.

Foto: Johannes Bø / Privat

– Vi har hatt båt i mange år. Og vi liker godt å kjøre til byen sammen med barna. Tidligere har det gått greit. For korttidsopphold kunne vi bare legge til på en ledig kaiplass. Men sist uke ble vi møtt av en lapp med krav om 150 kroner, l forteller Ragnhild Vatne Bø.

Sammen med dette kravet ligger også en orientering om straffegebyr på 500 kroner om ikke døgnleien betales. Havnevesenet presiserer at reglene og satsene har vært gjeldende i årevis, og at det ikke er kommet nye regler nå.

Ålesund havnevesen har gjestebrygger i Brosundet, selve indrefileten i det ikoniske bymiljøet i sunnmørsbyen. Her er det egenbetjening med betalingsautomater. Med døgnleie får man tilgang på vann og strøm i tillegg til selve kaiplassen. Men korttidsplasser finnes ikke.

– Sjokkert og satt ut

I juni og juli blir vedlikeholds-ansatte også brukt til innkreving av havneavgift og renhold i gjestehavna. Ellers i året er det de faste havnevaktene som håndterer reglene, ved siden av arbeidet med fiskeflåten og andre større fartøy.

– Vi ble litt sjokkert og ble nesten satt ut. Ellers i året har det vært fullt mulig å svippe innom og ta en kort tur i byen. Og vi betaler jo gjerne, på samme måte som man betaler når man parkerer en bil. Men er det virkelig slik at vi ikke skal kunne kjøpe en softis uten å måtte betale 150 kroner i havneavgift først, spør Vatne Bø.

Ålesund

I Ålesund leves det glade båtliv om sommeren. Nå gjøres det klart til båtfestival.

Foto: Terje Reite / NRK

– Problematisk å gradere satsene

Ålesund havnevesen bekrefter at det ikke er mulig å betale timespris ved gjestebryggene i Ålesund.

Vi har dessverre ikke funnet en egnet løsning til å kunne ta timebetaling på automatene. Det har vært vurdert, men vi har ikke funnet en god løsning. Vi må ha en løsning som ikke kan misbrukes. Skal vi ha forskjellige satser må vi ha et annet kontrollopplegg enn i dag, sier Kjetil Tvinnereim i Ålesund havnevesen.

Nå jobber imidlertid Ålesund havnevesen med en midlertidig løsning.

– I forkant av Båtfestivalen gjennomførte vi planene om å legge en flytebrygge ved Apotekertorget. Festivalen disponerer brygga nå, men vi lar den ligge ut sesongen, og denne vil være til fri benyttelse for korttidsgjester. Men dette er en midlertidig løsning, sier Tvinnereim.

Apotekertorget Brosundet Ålesund

Ved Apotekertorget er det lagt ut en flytebrygge i forbindelse med årets Båtfestival. Dette kan korttidsgjester bruke fritt til korttidsopphold resten av sommeren.

Foto: Terje Reite / NRK

– Ikke skvis småbåtene på korttidsbesøk

Familien Vatne Bø presiserer at de trives i båt i Ålesundsområdet, og at de helst ikke ønsker å klage. Men de vil gjerne medvirke til at det kommer en praktisk løsning.

– Det er kjempefint å ha båt i traktene ved Ålesund. Vi bruker den svært mye. Men Ålesund må ikke skvise småbåtene som er på korttidsbesøk. Det er jo de som går under Hellebroa og skaper stemning i Brosundet på fine sommerdager. Vi er mange som er i Brosundet med samme ærend, nemlig å kose oss i byen i en time eller to.